lördag 9 januari 2016

En Annelunda nyårsbetraktelse - rapport från TorpetSå har då de två glada amatörerna klarat av ett halvår på Annelunda med stöd av odlingskunniga vänner, internet och andra besökare.

Rensa ogräs är viktigt och vi lärde oss att det gäller att ta så mycket rötter som möjligt. Vi ska i fortsättningen inte slänga rötter eller frön från kirskål eller annat rotogräs liksom inte heller frön från växter vi inte vill ha in på oönskad plats i komposten, stor möjlighet att de överlever och sedan sprids när man använder kompostjorden.

Eftersom vi också fått in eländet revsmörblomma så ser nu inte vår lilla gräsmatta så rolig ut. Vi får se hur vi hanterar det till våren. Vi kommer att fortsätta lägga rabarberberblad och -stjälkar i komposten trots att det sägs att oxalsyran skulle vara farlig för mikroorganismer och djur. När vi läst på nätet visar det sig att ingen som lägger ner sådant har några problem. Vi har lyckats med vattning och potatisodling, däremot blev inte våra bönor så mycket att skryta med. Särskilt King Edwarden blev väldigt god.

Vi lät också våra perenner stå kvar ett tag men eftersom de fått sköta sig själva tidigare beslöt vi för att göra rent hus och börja om på nytt. Vi ger bara ett råd, låt inte lökväxter får växa hu r mycket som helst om du avser att någon gång ta bort dem. De lök- och rotklumpar vi grävt upp har inneburit ett fruktansvärt slit och enorm vikt. De fyllde många sopsäckar trots att vi också gav bort mycket.

Vi har också beskurit såväl bärbuskar som häck. Det var länge sedan det skedde så vi har gått ut mycket hårt för att få ner omfång och göra föryngring. Nu när de är kala ser det bra ut men det blir ju först till våren som vi får kvittot på om vi gjort rätt. Är allt rätt gjort så är buskarna helt föryngrade om tre år.

Att göra en hyfsat skalenlig ritning av området var ett smart drag för nu kan vi sitta och planera på A3-ark och då är det lätt att få en bild av hur det kommer att bli. Sista slutsatsen är att vi måste lära oss planering. Man måste nog ligga 1 – 1 ½ säsong framåt men det är ju inte lätt att veta när det är första gången. Efter årsskiftet hade vi öppet hus för att visa att torpet lever året runt och bjöd på glögg till vänner och förbipasserande. Det var ett uppskattat arrangemang med både svenskar och nyanlända immigranter runt elden.

Med detta önskar Ulf och jag och våra hundar Spears och Kajsa dig som läser detta Ett Gott Nytt År och välkommen att följa vårt bloggande och läsa om glädjeämnen och besvikelser i kolonilottandet under 2016.

Nyfiken på att läsa mer betraktelser från Torpet Annelunda, sök på vår blogg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar