tisdag 15 mars 2016

Body hack - hör världens första cyborg i Borås i april - #blogg100 dag 15

TEDxBerkleeValencia 2015
Neil Harbisson, CC-BY-NC-ND, Berklee Valencia Campus

Neil Harbisson är färgblind sedan födseln, en extrem form av färgblindhet som gör att han bara ser allting som gråskalor. Neil hade ett tidigt intresse för både musik och konst och är klassiskt skolad inom båda områdena. Hans tidiga konst speglade i många och mycket hur han uppfattade den visuella världen, verk i svartvitt var genomgående hans genré.

I oktober 2003 träffade Neil studenten Adam Montandon under en föreläsning om cyberteknik och föreslog efter mötet att de skulle starta ett projekt tillsammans. Mötet och projektet ledde fram till det implantat som Neil sedan 2004 har permanent fastsatt i sitt huvud. Implantatet är en sensor i antennform som omvandlar såväl synliga som osynliga färger till hörbara ljudfrekvenser.

Förutom att antennen i sig är exceptionell omnämns Neil genom implantatet som världens första cyborg (d v s en organism som består av såväl biologisk vävnad som syntetiska delar).

Den kreativa sidan inom musik och konst har Neil vidareutvecklat genom sitt implantat och skapar idag både utställningar och konserter som bygger på hur han uppfattar färgspektrum genom ljudvågor. I filmen kan du se Neil från en medverkan på TED och googlar du finns det massor av filmer från intervjuer och konserter som Neil gjort.

Anders Kihl
Neil håller en föreläsning under OPEN Textile Fashion Center i april. Bland massor av programpunkter den aktuella helgen går Neils föreläsning under fredagen och är öppen för allmänheten. Håll dig uppdaterad på textilefashioncenter.se för kommande komplett program. Neil kan du följa på twitter och facebook.

Allmänt nyfiken på Neil, hard core techie eller intresserad av den konst som Neil framställer med hjälp av sitt inplantat, jag är rätt övertygad om att du kommer älska Neils föreläsning vilket som. Boka in fredagen den 15 april i kalendern och bege dig till Borås.


--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 15, 15 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar