lördag 5 mars 2016

En fantastisk vandring runt Storsjön - #blogg100 dag 5

I dag berättar vi om en riktigt skön och spännande promenad runt Storsjön. Det har blivit lite av ett smultronställe för undertecknad och vi har bloggat om området tidigare. Då handlade det om den spektakulära miljön som visade sig när man sänkte sjön, idag berättar vi istället mer om leden och vad du kan upptäcka utmed den.

Storsjöleden sträcker sig, kanske inte helt förvånande runt Storsjön i Rydboholm/Viskafors. För att börja berättelsen kan det vara spännande att känna till att Storsjön inte är en naturlig sjö, den är skapad och faktiskt redan på tidigt 1900-tal. Rydboholms AB, grundat 1834, var Sveriges första mekaniska väveri. De utnyttjade Viskan för kraftförsörjning. För att bättre kunna styra vattentillgången och få ökad tillgång till vatten beslutade bolaget 1905 att anlägga ett vattenmagasin – det som nu kallas Storsjön. Vattendomen fastställdes 1907. En tunnel sprängdes genom berget för att leda vattnet till Viskan uppströms fallet i Viskafors. Allt arbete var klart 1909 och Storsjön var full med vatten för första gången 20 januari 1910. Då hade vattennivån höjts med 10 m. Ett helt landskap med gårdar och jord - bruksmark låg nu under Storsjöns yta (mer om dessa lämningar under vattenytan kan du läsa om i ovan nämnda bloggpost). Flera mindre sjöar hade försvunnit men några namn finns bevarade än idag som namn på vikar.

storsjön
Foto: Tobias Iderbrandt https://flic.kr/p/cFwMXC
Leden runt sjön är väl utmarkerad och lättast börjar och avslutar du vid Rydboholms sportstuga. Där finns gott om parkeringar och du kan välja i vilken riktning du vill uppleva leden. Du kommer per automatik att passera en hel del spännande platser, såväl historiska som mer moderna, men jag rekommenderar att du antingen tar med en karta eller håller koll via nätet på vägen så du inte missar något. En del sevärdheter ligger en bit ifrån leden på sina ställen, oftast väldigt bra skyltat med hänvisningar förvisso. De kanske mest spektakulära delarna återfinns i den sydvästra delen av sjön, med en lång lägre fördämningskonstruktion och en stor riktigt hög damm håller vattennivån kontrollerad i sjön. Här finns också en hel rad mindre öar som den modige kan ta sig ut till vintertid och små uddar som lämpar sig synnerligen väl för både picknick och bad sommartid.

Hela leden är 8,8 km och förutom vissa undantag slingrar sig leden utmed vackra skogsstigar förhållandevis nära sjön. Terrängen är varierad och ganska kuperad, så det är en förhållandevis krävande vandring men det är väl värt det. Vill man vara riktigt hard core kan man ju ta det som en ordentlig träning och ta en löprunda runt sjön. Troligen fungerar det rätt väl för en häftig upplevelse på mountainbike också, men då får man vara beredd att bära cykeln på sina ställen då det förekommer ganska branta partier på sina ställen som är försedda med trappor.

Anders Kihl
Du kan läsa mer om leden och få en bra kartsträckning med utmarkerade vindskydd, grillplatser m m hos Vandra i Sjuhärad. Där får du också en massa andra härliga tips på vandringsleder i Boråsregionen. Vill du läsa mer om historien om sjön, leden och vad som finns utmed den kan du ladda ner en broschyr från Borås Stad här.

Tobias Iderbrandt har en spännande fotodokumentation av Storsjön (under vattensänkningen) här.

Gör en utflykt till en lagom lång och väldigt spännande vandringsled, ta med dig en schyst fikapackning och njut. Storsjöleden är fantastisk!--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 5, 5 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar