torsdag 31 mars 2016

Ge dig ut på skattjakt, Geocaching i Borås - #blogg100 dag 31

För många är nog Geocaching ett bekant begrepp idag, men kanske inte för alla. En kort inledning kan vara på sin plats. Geocaching är en slags skattjakt med GPS, fast skatten i sig är snarare upplevelsen, spänningen och naturen eller miljön än den faktiska "skatten". Skatten består oftast av en plastburk av varierande storlek, mer eller mindre fyndigt förklädd för att vara svårare att hitta. Burken i sig rymmer en loggbok, eventuellt några små bytessaker och förhoppningsvis också en kort "stash note" som beskriver varför burken ligger där och vad geocaching går ut på.

Borås erbjuder ett väldigt stort utbud när gäller cacher eller gömmor om man så vill och det är ett perfekt sätt att upptäcka en stad för såväl besökare som invånare i staden. Oftas leder gömmorna till platser som är speciella, vackra eller som man kanske inte hade en aning fanns. Ibland är det enkelt, ibland svårt eller till och med väldigt strapatsrikt som att ta sig in i trånga utrymmen, upp i träd eller klättra på klippväggar. Fördelen är att man väljer själv, alla gömmor har dels en svårighetsgrad som bedömer hur svår cachen är att hitta, samt ett terränggrad som visar på hur avancerat det är att ta sig till platsen för gömman. En 1:1 är t ex väldigt enkel att både ta sig till och att hitta medan en 5:5 högst sannolikt kräver ganska god geocahingvana samt specialutrustning i någon form, t ex klätterutrustning.

Borås har massor av gömmor på alla nivåer och du kommer, om du tar dig tid att bege dig lite utanför stadskärnan, att hitta mängder av fantastiska platser. Genom fantastiska, engagerade och duktiga geocachare (och teknikintresserade sådana, det är inte en helt ovanlig combo förresten:) kan man hämta ut galet mycket statistik, som t ex den här topplistan över de cacher i Borås som fått flest favoritpoäng och därmed är de mest populära gömmorna (kan hända måste du autentisera dig för att få tillgång till sidan).

Anders Kihl
På sidan geocaching.com hittar du all information du behöver om sporten, gömmorna m m. Du kan även läsa mer på den svenska sajten geocaching.se.

Har du vägarna förbi får du gärna kika förbi och leta efter en av mina gömmor (som bilden överst illustrerar). Den heter Kinnarumma kyrkoruin (eller GC1EAVG för att prata nördspråk) och är en väldigt vacker plats sommartid, så se till att ta med en fikakorg.

Gillar du geocaching är det sannolikt att du också gillar hittaut.nu som vi bloggade om för ett tag sedan. Årets kartor har premiär i samband med Linnémarschen den 23-24 april.
--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 31, 31 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar