onsdag 30 mars 2016

Rya Klint, en favoritplats med fantastisk utsikt - #blogg100 dag 30

Det finns många platser i Borås som har en speciell plats i mitt hjärta, av olika anledningar. Rya klint är en av dem, trots att jag inte varit här speciellt många gånger. Rya Åsar som är ett av Sveriges mest stadsnära naturreservat och med tanke på att det sträcker sig över 550 ha så vågar jag lova att du har mycket att uppleva och många favoritplatser att hitta.

Rya klint kan nås från flera olika håll. Lite beroende på hur tuff och strapatsrik vandring du vill ha kan du välja fritt, men jag skulle vilja föreslå att du tar dig upp till parkeringen i botten på Björbobacken (den forna slalombacken). Därifrån är det enkelt att följa den lilla väg som går i högerkanten på den tidigare slalombacken, vid en liten konstgjord damm viker du in höger i skogen och promenerar någon km till dess att du ser skyltar mot Rya klint. Följer du skyltningen får du en ganska snäll väg upp och kommer upp bakvägen kan man säga. Det går också en sträcka mer rakt upp, men då krävs lite mer akrobatik för att ta sig upp. Kanske inget hissnande direkt, men torrt väder, bra skor och inte för mycket packning rekommenderas om du tänker ta det senare vägvalet.

Oavsett vilket du väljer, är utsikten från toppen väl värd besväret eller njutningen som jag väljer att se det. Promenaden upp till toppen går genom väldigt vacker och stillsam natur och utsikten på plats är slående, man ser ut över hela Borås och vid klart väder kan man se en bra bit bort. Trots att det är högt och på sina håll branta stup, känns det tryggt. Har man barn med sig är det så klart läge att hålla koll, men som vuxen kan man lugnt sitta här uppe på stenhällarna och dricka kaffe och bara njuta, även om man normalt är rädd för höjder.

Klint förresten, det verkar finnas lite olika betydelser och tolkningar av det ordet, men det mest vedertagna i våra trakter är "berg med branta väggar", en beskrivning som stämmer mycket väl in på Rya klint. Det verkar vara lite tvetydigt om platsen faktiskt heter Rya klint eller rent av Ryda klint, jag hittar en hel del sökresultat på båda stavningarna, men kan inte avgöra vilket som faktiskt är det korrekta. Vet du, får du gärna lägga en kommentar på bloggposten. Det heter ju Rya åsar, men samtidigt heter området precis nedanför den höga punkten Ryda.

Stina Hallhagen
Du får hålla till godo med mina bilder från Rya klint, tyvärr är jag varken fotograf eller har någon stor systemkamera. Som tur är finns det andra som är både duktiga fotografer och har fantastisk utrustning, kolla t ex in det här gigapixelfotot (eller fotot förresten, det är egentligen inte mindre än 312 foton som lagts samman till en superhögupplöst bild) taget av Gustav Evertsson. Han har för övrigt även tagit liknande foton från den andra klinten på Rya Åsar, Ryssby Klint.

Jag vill verkligen rekommendera dig att besöka platsen om du inte gjort det tidigare. Har du redan varit här är jag rätt övertygad om att du som jag väljer att komma tillbaka då och då. Kanske för att njuta av lugnet eller av utsikten, eller bara för att rensa huvudet.

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 30, 30 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar