söndag 6 mars 2016

Stark kärlek på vårdhemmet på Borås Stadsteater - #blogg100 dag 6

Stark kärlek, visuella upplevelser, ljuv musik och starka skådespelarinsatser är något som kännetecknar vårens uppsättning på stora scenen på Stadsteatern - Romeo&Juliet på vårdhemmet Verona.

Så här lyder beskrivningen:
"Romeo och Juliet har båda passerat 80 år och Romeo har fastnat i sin sorg till sin sedan länge döda fru. Trots att familjerna är fiender sedan länge, faller de hejdlöst för varandra när de möts på Vårdhemmet Verona och ser varandra med nya ögon. Juliets dotter tycker att hennes mor är senil och vill att hon ger upp sin rätt till självbestämmande och godkänner flytten till det lyxiga sjukhemmet Paris, men mor vägrar. För het passion i livets slutskede måste väl skyllas på mental förvirring? Eller är det klarsynthet?"

Föreställningen är väldigt visuell och scenografin är lika vacker som genial. I princip hela scenen är öppen både på bredd och djup vilket skapar väldigt stora spelytor. Med förhållandevis enkla medel, skapas en väldigt variabel scenografi som förändras i positioner och ljussättningar näst intill i det till synes oändliga på scenen.

Se trailern för föreställningen här till vänster.

Det visuella i sin tur förstärks på ett väldigt kraftfullt sätt med att musiken är live och innefattar synnerligen goda sånginsatser både från skådespelarna själva och gruppen loving you som står för musiken från scenen. Stundtals handlar det om en lågmäld basgång som förstärker skådespeleriet, stundtals övergår det till en explosion av musik, svulstiga trummor och röster som om föreställningen förvandlats till en scen ur en broadway musikal. Nyfiken på mer om bandet loving you - kolla in dem här.

Skådespeleriet är rakt igenom underbart. Allra mest förtjust är jag kanske i Eva Claars tolkning av rollen som Mercutio. Men gå och se själv och bilda dig en uppfattning och hitta din favoritroll - föreställningen är verkligen värd ett besök.

I sammanhanget måste ju nämnas den otroligt roliga PR-kuppen från teaterns mästerlige marknadsförare Tobias Söderman när facebook blockade/censurerade det ursprungliga annonsmaterialet för föreställningen. Tobias valde att vända censuren till teaterns fördel och utlyste en tävling. Originalbilden fanns tillgänglig för nerladdning och de som önskade fick släppa loss kreativiteten och skicka en roliga censurbilder. Nyheten spred sig snabbt i lokal, regional och riksmedia, t o m norsk media hakade på tåget om censuren. Originalfoto: Tobias Walka.

Stina Hallhagen
Gå och se föreställningen och passa samtidigt på att boka upp biljetter för De 39 Stegen på lilla scenen.

Du följer självklart allt som händer på vår fantastiska stadsteater på webben, facebook och instagram. Biljetter köper du på Borås Turistbyrå, i biljettkassan i Kulturhuset eller online på biljettforum.




--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 6, 6 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar