tisdag 8 mars 2016

Starkt år på Borås Konstmuseum med skulpturbiennal - #blogg100 dag 8

Ett starkt år för Borås Konstmuseum med spännande utställningar och en av höjdpunkterna Borås Internationella Skulpturbiennal. Nog om biennal, vi återkommer till den.

Just nu pågår inte mindre än fem samtida utställningar på museet med Peter Johanssons El Hombre Elastico i spetsen. I april börjar superspännande Screens and mirrors och till hösten flyttar Billgren in och gör upp med sitt ego Wilhelm von Kröckert en gång för alla. Billgren medverkar dessutom även i årets biennal. Vi är säkert alla helt olika, men jag kan varmt rekommendera att besöka museet under någon av de guidade visningarna, det ger helt klart en mycket mer spännande upplevelse och en fördjupad förståelse kring konsten och människorna bakom verken. Utbudet kring guidningar är större än någonsin, vanliga sådana, pensionärsvisningar, bebisvisningar, lunchintroduktioner och mycket mer, du hittar all info här. Boka in ett besök på museet direkt.

Under gårdagen hade jag förmånen att få träffa årets curator för biennalen, Linda Wallenberg och få höra henne berätta lite om årets biennal, verken och konstnärerna.

Stora torget i stadskärnan, bostadsområdet Norrby och en gammal obebyggd industritomt däremellan blir skådeplatser för årets biennal. Med särskilt stor spänning ser jag fram emot hur skulpturerna kommer att interagera med den minst sagt ruffa industritomten och vice versa.

Fotograf: Camilla Andersson
Ett något udda men synnerligen spännande grepp är också en uppblåsbar hoppskulptur ”You and me forever” av Andy Best och Merja Puustinen som både kommer att finnas i stan vid ett par tillfällen samt turnera runt på förskolor i kommunen. Här kan vi snacka om möjlighet att interagera med konsten.

Konstnärer Borås Internationella Skulpturbiennal 2016: Matthias van Arkel (SE), Åsa Maria Bengtsson (SE), Eva Berggren (SE), Andy Best & Merja Puustinen (GB & FI), Ernst Billgren (SE), Elias Björn (SE), Linnéa Carlsson (SE), GideonssonLondré (SE), Ida Isaksson (SE), Sirous Namazi (IR/SE), Mounira Al Solh (LB/NL), Jude Tallichet (US) och Andrea Zittel (US) m.fl. Curator: Linda Wallenberg


Anders Kihl
Håll koll på facebooksidan för Borås Konstmuseum, Instagramkontot och markera gärna kommer på facebookeventet för Borås Internationella Skulpturbiennal.

Det pågår massor med spännande utställningar i Borås hela tiden och under våren kommer också guidningar till Skulpturbiennalen, No Limit Street Art och en hel massa andra saker igång. Men det återkommer vi till i en annan bloggpost - häng med.--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 8, 8 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar