söndag 20 mars 2016

Vi kollar in Textilmuseets nyöppnade maskinpark - #blogg100 dag 20

Efter nästan fyra år öppnar återigen maskinparken på Textilmuseet. Det är en lång tid som, det som kanske kan kallas stommen i museets samling stått undangömt för allmänhetens ögon. I september 2012 stängdes det gamla Textilmuseet i Borås för att förbereda flytten till Textile Fashion Center och en flytt av sköra museiföremål är ofta en lång process. Att flytta stora, tunga och gamla maskiner är troligen heller inget undantag.

Nu är det så på plats fullt ut och igång. Under gårdagens invigning "brötade" maskinparken igång på allvar för första gången på många år och intresset var stort under invigningen av "Textil Kraft" som har fått bli namnet på utställningen.

Utställningen är riktigt snygg. Man välkomnas av en film om den textila historien i Borås, projicerad på omklädningsskåp som hämtade från en gammal textilfabrik. Därefter får man i text, bilder och film en återberättelse av ursprunget, historien och textilindustrins storhetstid i Borås. Väl inne i maskinparken går man som på en landgång mellan allehanda maskiner som är vackert belysta och informativt uppskyltade. Dessutom hänger det "provplagg" på de flesta ställen utifrån varje maskins specifika produktion och användningsområde.

På andra sidan maskinparken, bjuds man på en stor spelplan på golvet. Här kan barn och vuxna spela ett klassiskt tärningsspel, om än i gigantisk version, givetvis med textilt tema. Utställningen visar också klassiska symaskiner från olika epoker.

Det var riktigt kul att se maskinparken igen och extra roligt att man lyckats "förpacka" utställningen så snyggt. Textilmuseet i allmänhet och den nya "Textil Kraft" i synnerhet är verkligen värt ett besök. I övrigt pågår alltid spännande utställningar i övriga delar av museet och just nu kan man se Hybridernas Poesi av Gunvor Nervold Antonsen (2015 års pristagare av Nordic Award in Textiles), Stilmedveten som handlar om den gigantiska klädkonsumtion västvärlden har och om förhållandena för de som tillverkar kläderna samt den permanenta utställningen "TextilChock".

Stina Hallhagen
I övriga ytor finns en fantastisk DIY-del där man kan prova allehanda textiltekniker och har tillgång till ett enormt utbud av material och tillbehör samt den stora provgarderoben med vintagekläder som man lätt kan fastna i en lång stund.

Kolla in textilmuseet.se och följ på facebook och instagram för att hålla dig uppdaterad om utställningar, programverksamhet och fasta guidningar.--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 20, 20 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar