lördag 16 april 2016

Ålgården, konstnärernas galleri - #blogg100 dag 47


Idag gästar vi en anrik plats, en synnerligen vacker sådan, unikt belägen vid Viskan. Ålgården var ursprungligen en kvarn som anlades redan på 1600-talet och har sedan nyttjas som vattenverk m m ända fram till 1960 då här skapades ett museum för den samling som Roland Kempe donerat till Borås Stad. Den nuvarande verksamheten har dock bara funnits i huset sedan hösten 2000.

Då flyttade Borås Konstgrafiska verkstad hit från sina tidigare lokaler på Ålandsgatan och fick plötsligt gott om utrymme för både konstnärliga verkstäder och möjligheter att ha en egen utställningslokal i den fantastiska lokalen närmast vattnet. Dessutom inrymmer fastigheten flera byggnader som möjliggör att härbärgera "artists in residence".

Byggnaderna på området är verkligen vackra, alla med sin speciella karaktär, gemensamt har de en härlig rymd och ljus, där utställningslokalen verkligen är helt magnifik. Man får en viss aning från toppbilden ovan (som är tagen under Tomas Nilssons pågående utställning), men du upplever den så klart allra bäst på plats under en utställning.

Ålgården har en omfattande verksamhet, men den publika delen är fokuserad kring utställningsverksamheten och miljön är verkligen som skapt för inspirerande konstutställningar. Omgivningen är populär i sig och sommartid rör sig mycket folk runt Viskan och den härliga ytan utanför utställningslokalen, bara för att vara, ha picknick eller inta sin lunch.

Jag föreslår att du kolla in kommande utställningar och beger dig på ett besök till Ålgården, tittar på konst och varför inte ta med en fikakorg och njuta av atmosfären. Ta också en extra titt på den höga byggnaden precis där man kör in på området. Byggnaden har olika höjd men torndelen, som idag inrymmer glasverkstad, kallas för giraffhuset. Det ryktas att Borås Djurpark här hade planer på karantän för giraffer - sant eller inte, det låter jag vara osagt.

Anders Kihl
Allt som händer på Ålgården, kommande utställningar, kurser m m hittar du på algarden.se och på Ålgårdens facebooksida.

Vi vill ge dig nya intryck!
En hel värld av känslor, intryck, färg och form, allt inom gångavstånd i centrum. Nära till en kopp kaffe, en bit mat eller bara en välbehövlig paus för att smälta intrycken.

Konst i världsklass och den väntar på dig i staden som galleri. Fler guidningar, museer och gallerier hittar du på boras.com/stadensomgalleri


--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 47, 16 april) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar