fredag 1 april 2016

April April, men Stadsparksbadet blev verklighet - #blogg100 dag 32Inget är nytt under solen, eller? Borås har ett väldigt starkt miljöarbete och vad kan väl passa bättre en dag som 1 april att t o m återanvända nyheter. Så dagen till ära får bloggen handla om tidigare års aprilskämt (har du några favoriter genom åren får du gärna berätta i kommentarsfältet).

I anslutning till den 1 april 1979 skapades ett historiskt aprilskämt, som sedemera faktiskt kom att bli verklighet. Borås kommunpolitiker och kommunkansliet var på sitt allra bästa skämthumör och hade i de kommunala handlingarna som sändes ut till medierna hade man smugit in en uppgift om att den gamla teatern i Borås skulle flyttas från Stadsparken till en tomt utanför staden för att omvandlas till museum samt att man i Stadsparken istället skulle uppföra ett nytt varmbadhus.


1985 slog man upp portarna för Stadsparksbadet, ett av Sveriges första äventyrsbad, mitt i Stadsparken. En kul idé som från början var ett skämt, sedemera blev verklighet och en besöksattraktion som lockat 100-tusentals besökare årligen. Något som 1979 ansågs så halvknasigt att det skulle uppfattas som ett aprilskämt, gick ut som skarp nyhet i flera medier och var sex år senare en faktiskt verklighet och en succé.

Aprilskämt är ju en fantastiskt rolig tradition, särskilt om de är så klurigt skapade att man inte riktigt med säkerhet kan avgöra om det faktiskt är ett skämt. 2012 skickade vi ut nyheten om att Borås, i egenskap av den moderna stad vi är, byter namn till boras.com för att följa den digitala utvecklingen ungefär som när svenska företag agerandes på den internationella marknaden släppte de svenska tecknen å, ä och ö i företagsnamnen. Huruvida vi var så skarpa att de fanns de som tvivlade på om det var ett skämt låter jag vara osagt, men nyheten fick stor spridning och den riktiga skylten finns faktiskt kvar på vårt kontor än idag.

Helena Alcenius
Jag vill rikta mitt allra varmaste tack till Kerstin Wängnerud, kommunalpolitiker i Borås när det begav sig för hjälpen att gräva fram ovan gamla klipp som publicerades i Expressen 1979.

Gå ut, njut av solen och vårmånaden. April April på er och varmt välkomna till Borås. Vi lovar att ta väl hand om er!

Svårt att läsa texten? Du kan öppna en större version av artikeln här.


--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 32, 1 april) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar