torsdag 28 april 2016

Det italienska i Borås - #blogg100 dag 59


Ciao tutti!
Igår kom en bit av Italien till Borås i samband med att Borås International Street Market 2016 öppnade. Det som erbjuds är förstås en mix av klassiska delikatesser som går att köpa i Borås året om, men också ett kul utbud av lokala produkter som säljarna med stolthet berättar om och låter oss smaka på. Missa inte att besöka gatumarknaden som håller öppet till på söndag och varför inte testa några av mina favoriter; Pecorino Romano, Tryffelsalami, Arancine (fritterade risbollar) i olika smaker och min absoluta grillfavorit bland ostarna - Tomino från Piemonte. 

Men vad av Italien finns egentligen i Borås alla andra dagar på året? Jag har rätt bra koll på det och vill självklart dela med mig via #blogg100 idag.

Cappuccino eller Espresso Macchiato är de självklara morgonfavoriterna för italienare och de lite mer “udda” tar enbart en Latte Caldo (som helt enkelt är ett glas varm mjölk). Till detta behövs förstås ett nygräddat bakverk med eller utan fyllning av marmelad, vaniljkräm eller choklad- & hasselnötskrämen Nutella från Alba. I Borås hittar vi endast några få caféer med detta utbud tidigt på morgonen. Däremot är det gott om caféer som håller hög kvalité med baristor som skapar den rätta creman på espresson. Ser fram emot fler morgonpigga caféägare och ökat antal kaffestopp av boråsare som är på vägen till jobbet. Med allt fler Fiat, Alfa Romeo och inte minst Maserati på våra gator är det dags att dess förare börjar dubbelparkera och smita in på en snabb kaffe! Varningsblinker påslagen är förstås ett måste så att det framgår att man strax är tillbaka…

På några håll i staden börjar den italienska flexibla inställningen till parkeringsregler anammas. På Knalleporten hjälper det alla oss träningssugna att lätt bli av med våra bilar utan att behöva ta hänsyn till räta linjer och på den lilla trekanten vid Magasinsgatan väster om centralbron finns förmodligen Borås mest centrala gratisparkering. Det enda som “fattas” är att boråsungdomarna ska anamma den napoletanska kulturen att muta in revir och ta betalt för att bilen ska vara “försäkrad” medan den står där...

Foto: Fredrik Malmlund
Prendiamo un aperitivo? Certo! Dock är det svårt att hitta den äkta varan i Borås. För mig är en det en skön stund på seneftermiddagen där ett glas bubbel, en kall öl eller varför inte en färgglad paraplydrink avnjuts tillsammans med goda vänner/kollegor och den aktuella baren bjuder på allt från enklare tilltugg som oliver och chips till mini-mackor, pizzabitar och andra typer av smårätter. Ibland kan det t.o.m. vara en komplett buffé! Om du kommer till min “andra hemstad” Genua ska du inte missa Muà Lounge www.mua-ge.com. Det känns faktiskt som att boråsarna allt oftare tar en aperitivo även om vi kanske inte kallar det så! Om du vill utforska italiensk öl ska du helt klart prova de smaksatta från Moretti på Pumphuset!

Kan man hitta italienskt mode i textilstaden Borås? Självklart säger jag utan att därmed påstå att jag har koll på allt. Det italienska herrmodet hittar du på Brissmans och Joel. Glasögonmäster har alla viktiga varumärken för sommarsolen och sedan en tid tillbaka finns generalagenten för Tonino Lamborghini's lyxaccessoarer i Borås. Och du, om du behöver hjälp att få koll på den senaste trenden ska du ta ett snack med Calle Kellgren på Fazli’s eller Michela Castellari på La Vendetta Clothing.

Det är intressant att så många älskar ett kök som inte finns - det finns ju egentligen inget "italienskt kök”! Italiensk matlagning handlar om regionala eller t.o.m. lokala rätter som tillsammans med vinet från den aktuella delen av landet skapar en underbar kulinarisk upplevelse. Hittar vi detta i Borås kan en vän av ordning undra? Till viss del säger jag - många försöker men det är allt för många kompromisser och anpassningar till det som en del krögare tror är vad vi boråsare uppfattar som italienskt. Utan inbördes rangordning hittar jag bra vin, mat, delikatesser och/eller kaffe på Viskan Vinbar (bästa vinlistan), Viva La Focaccia (bästa lunchpastan), Lilla Bro (bästa italienska känslan), Cassise (bästa charkuteri- & ostutbudet), Vinci (bästa roséhänget), Utbult Borneby & Co (bästa paninin) och Sapori (bästa “baren på hörnet”-känslan). Har du inte testat dem så gör det - men ställ krav på att pastan ska vara “al dente”!

Foto: Lilla Bro

Mina egna självklara favoriter är Prosciutto di San Daniele tillsammans med ett glas Friulano från nordöstra Italien, Insalata Caprese med Mozzarella di Bufala Campania, Trofie al Pesto med basilika från Pra, Frutti di Mare från Sicilien och kanske den enklaste av dem alla - pastarätten Cacio e Pepe från Rom tillsammans med det röda vinet Cesanese. Dags att alla dessa börjar serveras i Borås och missa inte Taurasi DOCG och Rosso di Montefalco – bra konkurrenter till de klassiska ”boråsdryckerna” Ripasso, Appassimento & Chianti!

Pizzerior finns det gott om i vår stad och det är väl italienskt?! Förvisso är det så och några av dem har ambitionen att vara nära originalet – men det verkar vara en bra bit kvar tills vi kan njuta av en napoletanskt tillagad Pizza Margherita i Borås. Kanske ska vi ställa hoppet till att PizzaMaster på Viared, en av världens största leverantörer av pizzaugnar, tar tag i matchen!!

Peder Johannisson
Jag har letat och letat men kan inte finna någon italiensk gata i Borås - har jag missat någon får du gärna upplysa mig. Förutom en italiensk gata saknar vi också ett av de mest frekventa italienska sätten att benämna gator, nämligen att namnge dem efter datum på viktiga händelser. Tycker det är dags att börja planera för namnändringen av Allégatan och nyinvigningen av “29:e juni-allén i samband med stadens 400-årsjubileum 2021!

Arrivederci!!--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 59, 28 april) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar