torsdag 7 april 2016

Kulturen swappar skulpturer - #blogg100 dag 38


Kulturen är stark i Borås och staden har på senare år förvandlats till ett gigantiskt utomhusgalleri med offentlig konst, såväl skulpturer som gatukonst. I maj börjar Borås Internationella Skulpturbiennal och i samband med det rullar "Vi byter skulpturer med varandra" igång som en satellit till biennalen. 

Först ut är ett byte mellan Borås och Ulricehamn, men kanske blir det fler med tiden. Två permanenta konstverk ur kommunernas offentliga konstsamling byter tillfälligt plats med varandra. Det handlar om "Kusinerna" av Monika Gora och "Octopus" av Ulf Rollof och blir ett naturligt steg i att utveckla och vidga skulpturbiennalen. 

Vi älskar konceptet, det blir lite som att ha kakan och äta den samtidigt. Fler människor får möjlighet att ta del av konst i det offentliga rummet. Att placera verken på nya platser, ger möjlighet till nya tolkningar och får människor att se både konsten och platsen med nya ögon. I förlängningen finns också ett syfte att fler kommuner i Boråsregionen blir en del av den skulpturprofilering som Borås har startat.

Jag ser fram emot att få se Monikas Kusinerna i Borås, de härligt organiska formerna känns så där härligt lekfulla och inbjudande ut. Kolla in den här härliga kvällsbilden som vi lånat från ulricehamn.se.

Stina Hallhagen
Ulf Rolofs Octopus som för närvarande står på Hässleholmen i Borås kommer att placeras vid Sjöträdgården/Strandgatan i Ulricehamn och Monika Goras Kusinerna som idagsläget finns vid förskolan i Hökerum får en ny tillfällig placering på Hässleholmen i Borås.

Håll dig uppdaterad på Borås Konstmuseum på webben och på facebook kring Borås Internationella Skulpturbiennal och klicka gärna i kommer på facebookeventet för biennalen.
--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 38, 7 april) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar