onsdag 20 april 2016

Picasso, Warhol, Matisse, Chagall, Miró, och Dali på Textilmuseet - #blogg100 dag 51


Jag skall väl inte påstå att jag är den mest textilbitna personen i universum men när jag fick höra att en internationell utställning med textila tryck av konstnärer skulle komma till Textilmuseet här i Borås, då såg jag chansen. Ett guldtillfälle att kombinera mitt allmänna kulturintresse och den outforskade textilvärlden.

Tänk att stora konstnärer i början av 1900-talet såg sin chans, att i demokratisk anda, få massproducera tyg och ge medborgare en chans att införskaffa högkvalitativ, modern konst. De tog ett slags socialt ansvar. I LIKE!

Utställningen innehåller ca 200 tygtryck och minst det dubbla i intryck. Med titlar som ”Detta är framtiden” och ”Från illustration till texter” visas de olika ”verken” och det finns gott om information att ”gotta sig i” om man vill veta mera.

Det enda jag saknade i utställnigen, var prislappar på tyg, klänningar och accessoarer. Vad kostade de på sin tid och vad skulle de kosta idag? Helt klart är att jag skulle kunna tänka mig äga och bära allt, till och med den handmålade slipsen av Dali.

Utställningen pågår t o m den 25 september. Har du inte varit på Textilmuseet på ett tag, eller inte alls? Här finns något för alla åldrar. Ta med ungar, mamma, morfar och faster. Prova kläder i garderoben, pyssla i pysselhörnan, handla fantastiska presenter i shopen eller strosa bara runt och skaffa dig inspiration.

Jag kan varmt rekommendera ett besök på vårt fantastiska Textilmuseum.

Missa inte chansen att se utställningarna:
  • ”Stilmedveten” – där problem med dagens snabba klädeskonsumtion belyses och ger inspiration och verktyg för påverkan och förändring. Pågår t o m den 15 maj.
  •  ”Textil kraft” – från industrialiseringens samhällsomvandling till dagens innovationsmiljöer. Här får du också chans att se en himla massa maskiner. Permanent utställning.
    Annika E Andersson
  • ”Textilchock” – En utställning om just textil. Om du tror att det bara handlar om kläder och hemin-redning, kommer du bli rejält överraskad… Permanent utställning.

Vi vill ge dig nya intryck!
En hel värld av känslor, intryck, färg och form, allt inom gångavstånd i centrum. Nära till en kopp kaffe, en bit mat eller bara en välbehövlig paus för att smälta intrycken.

Konst i världsklass och den väntar på dig i staden som galleri. Fler guidningar, museer och gallerier hittar du på boras.com/stadensomgalleri

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 51, 20 april) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar