lördag 7 maj 2016

En underbar park mitt i Borås - #blogg100 dag 68

Stadsparken! Som en lunga mitt i staden breder den ut sig omringad av Viskans porlande vatten. Här finns det mesta man kan behöva som boråsare eller besökare i staden. Faktiskt såväl sommar- som vintertid numera.

Under vintern kan man förslagsvis strosa runt under vackra vinterdagar. Utsikten från bron mot Sandwalls Plats och med Kobras målning av Alfred Nobel en krispig vinterdag går inte av för hackor. Är det kallt vackert vinterväder är också den nyanlagda isbanan igång bakom Orangeriet.

Men, det är kanske under sommartid som parker gör sig allra bäst. Parken är förutom sin blomsterprakt härlig kuperad i böljande former. Här ligger Stadsparksbadet och parken erbjuder inte mindre än två restauranger för fikasugna, hungriga eller törstiga besökare. På Bryggan, i Stadsparksbadet är du givetvis välkommen även om du inte tänkt bada. I Orangeriet finns Teaterbron1 med härlig uteservering och massor av happenings, musikunderhållning m m.

Precis bakom Orangeriet ligger den fantastiska lekplatsen som invigdes för några år sedan. Barnen i Borås fick t o m vara med och designa (eller åtminstone rösta på den bästa designen) lekplatsen själva. Här kan barnen ägna massor av tid och som förälder kan man självklart vara med och leka eller sitta lägligt nära på uteserveringen på Teaterbron1.

Uppe på klassiska Marie kulle (den högsta punkten i Stadsparken) finns Borås Äventyrsgolf. En härlig minigolfbana som i mångt och mycket efterliknar vanlig golf, fast i miniatyr. Här är det konstgräs, greener och undulerade fairways som möter gästerna. Man har ett litet glasscafé också så du kan ta en klass, en kopp kaffe eller kanske en våffla på pinne efter golfrundan.

Förutom mat, dryck och minigolf erbjuder parken massor av konst. Såväl klassiska skulpturer som funnits i parken sedan länge som mer moderna som Xavier Veilhans Vibration, den fantasifullt formade hästen och vagnen med förskjutna perspektiv. Givetvis finns här också lite street art (vad annars i Street art-staden Borås), från bron in till parken (från busstorget) kan du som sagt skåda brasilianske Edurado Kobras verk av Alfred Nobel och i motsatta ändan av parken kan du se ett kollaborativt verk av konstnärerna Shai Dahan, Ekta och Ollio.

Under sju torsdagar mitt i sommaren (från 30 juni) lever parken upp rejält. Då pågår Sommartorsdagarna® i Borås och parken fylls av människor då Sommartorsdagarnas dansband står på scenen vid dansbanan.

Dessutom erbjuder parken naturligtvis massor av ytor för lek och skoj eller en mysig picknick vännerna. Hoppas vi ses i stadsparken i sommar.

Historik (saxat från boras.se)
Den 12:e februari 1896 motionerade apotekare Lind i stadsfullmäktige om att man skulle anlägga en parkplantering mellan kyrkogårdsmuren och Svanegatan (nuvarande Sven Erikssonsgatan).

Stadsfullmäktigeledamot C.M. Lundberg, som även var direktör i Borås Sparbank, tyckte att det var en bra idé och meddelade att Sparbanken kunde donera 25 000 kronor för att hjälpa staden att få en Stadspark. Sparbanksstyrelsen föreslog att stadsfullmäktige och huvudmännen för sparbanken skulle tillsätta en kommitté, denna skulle ha hand om och se över arbetet. Stadsfullmäktige utsåg Hjalmar Lind och Alfred Sandvallsom ledamöter och Sparbanken C.M. Lundberg och August Strömqvist.

För att få en riktigt fin stadspark tog man kontakt med en verklig expert på parkanläggningar, nämligen stadsträdgårdsmästaren i Stockholm, direktör A.Medin. Utifrån Medins förslag fick sedan direktör Ericsson vid Slottsskogen i Göteborg uppdraget att upprätta ritningar och kostnadsförslag till den nya Stadsparken. Man beräknade att Stadsparken skulle kosta 70 - 75 000 kronor att anlägga. Den 14 maj 1897 beslutade stadsfullmäktige att bevilja anslag för bygget och samtidigt ökade Sparbanken sin donation med 15 000 kronor.

Det område som nu skulle bli park var tidigare uppdelat i små lotter. Några hade lotterna som kålgårdar, till vilka ofta hörde små lusthus. Det mest kända var Pompes lusthus som lär ha funnits redan 1827 och låg på Mariekulle. Det ägdes från början av förgerifabrikören J.P.Pomp som använde det som sommarställe och övertogs sedan av Carl Björk som ägde större delen av den nuvarande stadsparken.

År 1898 bytte Borås stadsträdgårdsmästare till Gustaf Eriksson och under hans ledning fullbordades arbetet på våren 1899. Boråsarna hade fått sin efterlängtade park, som är Borås enda kvarlevande kulturpark.

År 1900 utökades parken med Mariekulle och i samband med anläggandet blev man tvungen att riva Pompes lusthus. Man behöll dock de gamla terrassmurarna, som än idag är ett minne av den gamla Björkska trädgården från 1800-talet. Vid anläggandet byggdes också den stora terrasstrappan, som idag leder upp till golfbanan. På en stenstolpe vid ena sidan placerades en egendomligt formad sten, som arkitekt Kellman tagit hem från en resa i Norrland och som ännu finns kvar på sin ursprungliga plats. Under Mariekulle finns ett bergrum som använts som skyddsrum och senare som ostlager. Idag står det tomt.

År 1911 anslog stadsfullmäktige 11 000 kronor till nybyggnad av växthus i Stadsparken och samma år utreds även frågan om en lekplats i parken. Lek och rekreation i parkplaneringen kom dock i fokus först under 1930-talet.

Anders Kihl
Området där Orangeriet ligger idag upptogs fram till 1924 av ett färgeri som kallades fabriken Kilen och ägdes av kommittéledamot C.M Lundberg. 1930-32 utökade man parken med denna så kallade Lundbergskile. Här hade man till en början en plaskdamm och sedan en provisorisk scen.

Den sista etappen av Stadsparken byggdes ut 1938 när den gamla växthusanläggningen mot Sven Erikssonsgatan revs. Stadsparkens äldre delar har i stort sett inte förändrats sedan anläggningen uppfördes. Hela den vackra stommen av träd, planterings- och gräsytor finns alltså bevarat och utgör ett mycket stort värde ur både miljö och parksynpunkt.

Det finns mängder av vackra parker i Borås, läs mer om dem på boras.se--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 68, 7 maj) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar