måndag 2 maj 2016

Gemyt och konsollkonst på Galleri Jeanette Ölund - #blogg100 dag 63


På Österlånggatan 16 finns ett utav Borås mest anrika gallerier, Galleri Jeanette Ölund. Jeanette har huserat i lokalen i inte mindre än 23 år men historien berättar om att här kan ha varit konstgalleri i över 75 år. Jeanette har varit gallerist i över 30 år och fanns ursprungligen i lokaler på Yxhammarsgatan, en lokal som dessvärre inte hade några fönster och således inte exponerade konsten särskilt väl.

Jeanette har en gedigen kunskap om konst och hennes starka intresse väcktes på 60-talet när hon för första gången såg Rauschenbergs get, eller Monogram som verket egentligen heter. Därefter var hon fast besluten att följa sin passion och ägna livet åt konsten.

Under åren har det visats verk av många namnkunniga konstnärer. Under de första åren visades grafik av bland andra James Rosenqvist, Sandro Chia, Palladino och Andy Warhol. Men Jeanette ville också visa de unga, icke etablerade konstnärerna, de som var i början av sina karriärer. Redan från starten har hon också lyft fram de kvinnliga konstnärerna i stor utsträckning.

När man kliver in på galleriet känner man verkligen Jeanettes passion. Ett personligt och varmt bemötande är Jeanettes signum och hon berättar med stor inlevelse och kunskap om verken. Just nu och fram till den 11 maj pågår en spännande utställning "Mood" med Emil Öhlund som utforskar konsoll- och TV-spelsvärlden på ett mycket starkt och färgsprakande sätt. Med en väldigt detaljrik teknik målar han fiktion i upp emot 45 lager av färg för att få en jämn och homogen yta helt utan synliga penseldrag.

Utöver löpande utställningar i galleriet sysslar Jeanette mycket med försäljning till konstföreningar, konsultation beträffande utsmyckningar och konst till företag m m. Hemma vid Sandsjön bedriver hon även ett mindre galleri tillsammans med vintage, second hand och loppis.

Stina Hallhagen
Läs mer om galleriet, aktuella och kommande utställningar på gallerijeanetteolund.se

Vi vill ge dig nya intryck!
En hel värld av känslor, intryck, färg och form, allt inom gångavstånd i centrum. Nära till en kopp kaffe, en bit mat eller bara en välbehövlig paus för att smälta intrycken.

Konst i världsklass och den väntar på dig i staden som galleri. Fler guidningar, museer och gallerier hittar du på boras.com/stadensomgalleri


--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 63, 2 maj) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar