lördag 21 maj 2016

Konst förändrar det offentliga rummet? - #blogg100 dag 82

I en veckas tid har 24 kulturaktörer varit i staden för att utforska staden och ser hur konstnärliga uttryck kan användas för att skapa interaktion och analysera sociala frågor. I dag var det dags att avsluta besöket och samla ihop tankarna och idéerna vilket gjordes i form av en paneldebatt på Brygghuset i Borås.

Samtliga utav de besökande kulturaktörerna som medverkade i paneldebatten var slående positiva till staden Borås och den rika kulturflora med både skulpturer och muralmålningar i staden. Gruppen fick i slutet av paneldebatten peka ut ett specifikt verk i staden som påverkat dem eller som de fått en särskild relation till. Isaac Cordals små skulpturer från No Limit 2014 kom upp som exempel på spännande konst som skapar intryck och även Xavier Veihlans Vibration var en favorit. DALeasts örn nämndes också som exempel samt den nu pågående utställning på Brygghuset "How to be human".

Gruppen har bestått av en stor blandning av människor med olika bakgrund med alltifrån konstnärer till människor inom arkitektur och socialt arbete.

Gruppen har samlat ihop en massa spännande förslag som också kommer att presenteras i en slags rapportform. Samtliga i syfte att skapa en roligare, tryggare, mer integrerad och engagerande stad. Vi väljer att lyfta några roliga förslag här.

- Boradio (för orden Bo samt Borås och kombinationen med radio) en portabel radiostation som har all sändningsutrustning i en minivan eller liknande som jobbar sig runt i staden och bara sänder från platser där man driver spännande projekt eller håller intressanta evenemang.

- Viskan som en sammankopplade länk mellan människor, natur och stad för att skapa en festival kring samarbete och miljöfrågor. Viskan kan därigenom användas för flytande trädgårdar, flytande textila- och eller origami verk.

- En app i samarbete med staden. En applikation där vem som helst kan ladda upp ljud- och eller videofiler som geo-taggas direkt och vem som helst kan se på en kartan var det finns platser där man kan lyssna på vad andra sagt om platsen. Det skulle skapa ett slags "heat-map" över var människor trivs, ju fler som laddar upp material på en plats, desto mer populär troligen. På det viset blir det också ärligt innehåll som vem som helst kan skapa.

- Mobil, multifunktionella "containrar" som flyttar runt. Finns på en plats under någon månad för att lära känna platsen, stadsdelen och identifiera eventuella problem samt tillsammans med invånarna hitta lösningar och utvecklingsområden.

Anders Kihl
Det var otroligt spännande att lyssna kring alla tankar, hur människor utifrån, de flesta utan att någon gång tidigare gästat staden, ser på staden och hittar spännande utvecklingsområden. Vi ser fram emot att få ta del av alla idéer i samlad form.

Projektet ”Art Transforming Urban Spaces” är ett EU-finansierat projekt mellan nio partnerorganisationer: BoråsBorås, Art, Culture & Society (Sverige) Dear Hunter (Nederländerna), Mosaica (Ukraina), Impact VZW (Belgien), Urban Forms (Polen), Oberliht (Moldavien), P_Public (Grekland), och Balkan initiativ (Serbien).

Du kan läsa mer om projektet på facebook och på webben. Du kan också läsa ett pressmeddelande från början av veckan här.

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 82, 21 maj) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar