fredag 13 maj 2016

Sommaren är i intågande - nu öppnar Borås Museum - #blogg100 dag 74


Ett säkert sommartecken är att Borås Museum öppnar för säsongen.

Att hitta en grön oas, så nära en stadskärna är inte något man hittar i alla städer. Vi här i Borås har den stora förmånen att ha Ramnasjön och Ramnaparken med Borås Museum endast några minuters promenad från centrum.

Vid sjön och i parken hittar du fågelreservat, stor lekplats, utomhusgym, frisbeegolfbana, och friluftsmuseet med spännande gamla byggnader. I parken anordnas dans och lek för de unga, hantverkssöndagar, insektteater, dans på dansbanan, Midsommarfirande, teaterskola och Spelmansstämma m.m. Mer om detta hittar du på boras.se/borasmuseum, under rubriken: Program ochevenemang.

Här hittar du även Kafé Gästgivaregården, med anor från 1700-talet, i år i ny regi. Varför inte lyxa till det med en klassisk kanelbulle, en läskande smoothie eller en god smörgås? Givetvis finns det alternativ för dig som vill ha specialkost.

På museet hittar du olika utställningar
Den tillfälliga utställningen för sommaren är ”Ur Björk”. Hur mycket saker kan man producera ur en enda björk? En fascinerande fråga, i denna utställning får du svaret. Ett projekt utfört under 2014 där 22 slöjdare fick fria händer att skapa vad som helst .
Resultatet är en underbar blandning av traditionella spinnrullar till sulor till ett par boots.
Utställningen är skapad av nätverket Ur Björk med stöd av hemslöjdskonsulenterna i Värmland och Västra Götaland.
Det finns även en kreativ verkstad för hantverksintresserade besökare i alla åldrar.
Vernissage: söndagen den 15 maj, kl. 12.00.
Utställningen pågår från den 15 maj till den 20 augusti.

Det finns även två permanenta utställningar på museet, ”Kvinnan från Dannike” och ”Liv, Lust och Längtan - En historisk resa genom tid och rum”.

Kvinnan är kanske inte det mest livfulla du sett, men oerhört häftig. Hur kan en kropp från 1600-talet, som hittats i en mosse vara så välbevarad? Ja, det är alltså ett skelett. Här kan du lära dig mer om detta fynd som hittats utanför Borås, i Dannike.

Den andra utställningen är ”Liv, Lust och Längtan - En historisk resa genom tid och rum”. Det är precis vad som visas. Här förmedlas händelser och människor från Sjuhäradsbygden.

Vad mer har Borås Museum att erbjuda?
Har du koll på att museet har en presentshop? Här hittar du hantverk från hela Sjuhärad, böcker om bygden och en eller annan godisbit att frestas av.

Annika E Andersson
Pris: fri entré
Tid: 15 maj  - 15 september, tisdag – söndag kl. 11-16, måndagar stängt.
Öppettider helgdagar: 15 maj - Pingstdagen 11-16, 6 juni - Nationaldagen stängt, 24 juni -  Midsommarafton 11-16, 25 juni -  Midsommardagen stängt.

Vi vill ge dig nya intryck!
En hel värld av känslor, intryck, färg och form, allt inom gångavstånd i centrum. Nära till en kopp kaffe, en bit mat eller bara en välbehövlig paus för att smälta intrycken.

Konst i världsklass och den väntar på dig i staden som galleri. Fler guidningar, museer och gallerier hittar du på boras.com/stadensomgalleri

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 74, 13 maj) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar