söndag 22 maj 2016

Vårtankar från torpet Annelunda - #blogg100 dag 83


Vintern har äntligen försvunnit och värmen är här. På torpet ska vi i år gräva ner oss rejält och försöka visa vad vi kan eller rättare sagt dra igång årets projekt.

Förra året året så löpte vi amok, som minnesgoda följare kommer ihåg, i landen. Inte mycket stod kvar. Så vad väntade oss i år?

I mars flyttade vi vår krusbärsbuske till de andra buskarna och till vår glädje verkar den uppskatta det. I april fick vi 5 kbm jord och 14 dubbla pallkragar eftersom årets stora projekt är pallkrageodling. Vi bar lådor, lade ut markduk och körde lass efter lass med jord. Och så sådde, planterade och satte vi, nästan enligt de planer vi haft om samodling och intensivodling. Jordgubbarna grävdes upp och sattes i en låda med en stilla förhoppning att de skulle klara sig. När allt var klart och vattnat täckte vi lådorna och överlät jobbet till den Store Trädgårdsmästaren. Ty för oss fanns på det området inte mer att göra.

Samtidigt skötte Vår Herre om resten av ytorna. Växter vi inte visste fanns tittade upp, kanske för att det nu fanns ljus luft och utrymme eller för att vi inte lyckats förstöra allt.

Själva tittade vi med oro på aroniahäcken. Död verkade bara vara dess förnamn men vi kan nu i maj se att vi inte ska ge upp hoppet för det börjar bryta nya skott både här och där. Det blir nog inte mycket bär de närmaste åren om vårt föryngringsprogram fungerar men det är roligt att se att i alla fall hittills fungerar det. Även vinbärsbuskarna har svarat positivt på vår beskärning och urglesning. Så tur och gissning går hand i hand.

Själva torpet fick sig i maj en rejäl överhalning med en helt ny baksida då den gamla var rutten och hela fasaden målades om. Tyvärr fick vi mycket ovälkommet besök vid Kristi Himmelsfärdshelgen. Några fulla svin slog sönder båda fönstren och krossade flaskor både ute och inne. Det var mycket otacksamt att städa upp efter allt de förorenat inne och försöka får bort allt glas. De lär väl aldrig ge sig till känna och be om ursäkt. Rabarbertjyven höll sig sedvanligt framme också och tog årets första skörd strax innan vi skulle ta den. Varför?

I år har äppelträdet blommat rikligt tyvärr har det ju varit lite kyligt och vått under perioden men vi hoppas på god fruktsättning. Vår pion har börjat sträcka på sig omgiven av liljekonvalj liksom bolltisteln som kommer att vara navet för vår perennrabatt som vi planerat med hjälp av Borås förre stadsträdgårdsmästare Åke Johansson. Den kommer att planteras i veckan någon gång.

Vi har redan puttat ner både scilla-, pärlhyacint- och snödroppslökar liksom påskliljelökar så vi rustar redan för nästa vår.

När vi nu efter några veckor lyfte på täckelset kunde vi konstatera att han som haft hand om ’et skött sig bra för jäklar vad det växt till sig.

Och inte bara våra växter har vaknat. Vi har flera gäng som spelar boule på banan utanför och det är jättekul. De tar inte illa upp när Kajsa och Spears vill hälsa utan tvärtom.

Nu hoppas vi att Annelunda bara får trevligt och kärkommet besök av alla kända så väl som okända vänner resten av året. Är vi bara på plats, tecknet är att flaggan är hissad, och har möjlighet så ska det kunna vankas en kopp kaffe och trevlig samvaro. Men även om vi inte är där så välkomna in att titta på resultatet av vår möda.

Torparna Ulf och Svante--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 83, 22 maj) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för femte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar