onsdag 12 oktober 2016

Så kan du vara en del av spännande spjutspetsforskning i Borås

Foto: Handelslabbet SIIR
I dag hade vi förmånen att få förlägga en tidig morgontimma utanför kontoret för att få nya intryck och släcka lite kunskapstörst. Vi besökte den spännande delen av SIIR (Swedish Institute for Innovative Retailing) - Handelslabbet.

Handelslabbet? Vad har det med turismnäring att göra tänker ni kanske. Ja en hel del skulle jag vilja påstå. Shopping i allmänhet är naturligtvis tätt kopplat till turism, kanske särskilt i en stad med så starka textila traditioner som Borås. Nyligen plockade också SIIR hem en gästforskare, som tidigare varit knuten till Högskolan i Borås, med expertis inom framförallt shoppingturism och vad man kallar populärkulturturism. Det senare handlar om hur destinationer kan dra nytta av och utveckla upplevelsen kring turism som sker i fotspåren efter t ex en film eller TV-serie. Det kan t ex handla om platser, fysiska miljöer eller liknande som används vid inspelningarna. Christine Lundberg jobbade som adjunkt vid Högskolan i Borås under åren 2001-2008 och är nu tillbaka som gästforskare efter en tid på University of Surrey, England. Ett av världens ledande forsknings- och lärosäten inom turism.

I Handelslabbet bedrivs forskning kring köp- och konsumentbeteende med fokus på innovativ digital handel. Fokus är kundbeteende och man studerar både online- och off-line miljöers påverkan på köpbeslut. De digitala verktyg som testas i Handelslabbet handlar som regel om att hjälpa kunderna att bli säkrare i sitt köpbeslut. Det kan handla om att testa nya sätt att få produktinformation på i butiken, hur man kan använda mobiltelefonen för säkrare köpbeslut eller hur interaktiva skärmar kan hjälpa kunder och medarbetare till bättre upplevelser i butik och på webben.Anders Kihl
Handelslabbet driver också en blogg på retailingresearch.blogspot.se där kan du läsa en hel massa mer om spännande tester, forskning m m. Bloggen drivs huvudsakligen av Malin Sundström, som är docent och handelsforskare på SIIR vid Högskolan i Borås, men ofta förekommer också andra spännande gästbloggare. Är du nyfiken men är mer av en lyssnare än en läsare? Inga problem, SIIR roddar en podd också - Retailpodden, där man i dagsläget hunnit producera 25 avsnitt och i det senaste hittar du just en intervju med Christine Lundberg.

Är du nyfiken på att testa själv och göra en samhällsinsats i forskningens tjänst? Då kan du anmäla dig som testperson via formuläret på handelslabbets webbplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar