onsdag 26 oktober 2016

Shapes of Fashion - ett enda stort WOW!


I lördags, 22 oktober, öppnade Textilmuseets nya utställning Shapes of Fashion – Nordic Artwear med skulpturala plagg från 12 nordiska designers. Första intryck: WOW! Redan ett kliv in i utställningen möts man av en snygg entré, effektfull ljussättning och glimtar av spännande, färgstarka kreationer.

Efter Iris van Herpens invigningsutställning och Lars Wallins Fashion Stories är förväntningarna hos besökarna såklart höga men här kommer ingen bli besviken.

Utställningen är producerad av Textilmuseet själva. Idén kom från att man ville fördjupa sig i begreppen mode, kläder, konst och skulptur och presentera verk som befinner sig i ett gränsland där invanda begrepp löses upp. Uppmärksamma vad klädformgivare håller på med och kunskapen och skaparförmågan de besitter. Och visst väcker plaggen uppmärksamhet och stor beundran för det arbete som ligger bakom. Jag fastnar direkt och länge vid Nikoline Liv Anderssons skulpturala plagg. Uttrycksfulla kreationer, målade dockor med robotleder och djurhuvuden, nästan lite skrämmande. Bland annat visar hon på Textilmuseet plagg gjorda av sugrör, delade i tusen bitar i olika längder med vilka hon skapat former och silhuetter. ”Om jag börjar idag och tar semester resten av veckan, tror ni att jag skulle kunna sno idéen för att få till något riktigt fräckt till halloween?” säger jag. Troligtvis inte...

Cay Bond, curator av utställningen berättar om det gedigna arbete som ligger bakom plaggen som visas. För Bea Szenfeldt som arbetar i papper kan ett plagg ta 4-5 månader att göra färdigt ..med hjälp av assistenter. Och att det är ett tidskrävande arbete förstår man ganska direkt vid en titt på hennes tre verk ur kollektionen Paper Haute Couture, med olika viktekniker, stora volymer och knivskarpa silhuetter.


Även om plaggen vid en första anblick mest för tankarna till skulptur är plaggen i utställningen bärbara. ”Mina plagg gör sig inte bra en fuktig höstdag, eller i regn, eller blåst eller för att ligga och vila i, men de går absolut att ha på sig” säger Bea Szenfeldt själv under visningen av utställningen och jag tycker mig känna igen i alla fall två av papperskreationerna från Lady Gagas musikvideo för G.U.Y.

De modedesigners som ställer ut på Textilmuseet jobbar samtliga med mode och kläder i relation till performance som dans, musik och konst med plagg producerade för utställning. Bland annat visas kostymer från Astrid Olsson, som studerat på Textilhögskolan här i Borås, & Lee Cotter. Före detta danspartners, som drivit V Ave Shoe Repair och som nu skapar unika plagg för t.ex scenkonst. Och att danske modeskaparen Henrik Vibskov kanske egentligen intresserar sig mer för konst än mode framgår ganska tydligt. Hans klänning till vänster hade jag gärna både haft på mig och hängt på väggen.

Alla har utbildningar från Europas bästa mode och designutbildningar, några nyare i branschen och några med erfarenhet från stora modehus i Italien och Paris. Det bjuds på färgstarkt från Wilja, 2013 års vinnare av Show Up Fashion Award och Pia Wallén tar tillsammans med modedesignern Felix Roll, även han tidigare student på Textilhögskolan, materialet filt till en helt ny nivå. Det hörs många ”åhh” och ”ahh” när besökarna rör sig runt i den nyöppnade utställningen.

I en supersnygg katalog för utställningen läser jag om hur begreppet ”mode” lätt kopplas till dagens modeindustri som till stor del handlar om billig tillverkning och masskonsumtion – en ohållbar verksamhet utan framtid. Med utställningen vill curator Cay Bond istället presentera modedesigners som konstnärer och lyfta fram den kunskap och det arbete som ligger bakom.
Jag lär mig även att begreppet ”konst” har sitt ursprung i ett forngermanskt ord som betyder kunnande. Så mode och konst ligger inte så långt ifrån varandra, inte historiskt sett, inte idag och absolut inte i utställningen Shapes of Fashion. Besök den! Kanske redan till helgen. En stort tack till Textilmuseet för denna fantastiska utställning att fascineras av under hösten och vintern här i textilstaden, skulpturstaden, kulturstaden Borås.

Kika in på textilmuseet.se och håll koll på deras sociala kanaler på facebook och instagram.

Matilda Simon Ekström
Vi vill ge dig nya intryck!
En hel värld av känslor, intryck, färg och form, allt inom gångavstånd i centrum. Nära till en kopp kaffe, en bit mat eller bara en välbehövlig paus för att smälta intrycken.

Konst i världsklass och den väntar på dig i staden som galleri. Fler guidningar, museer och gallerier hittar du på boras.com/stadensomgalleri

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar