fredag 30 december 2016

Gott nytt 2017 i Borås


En sammanfattning av det gångna året och en utblick över det kommande av vår VD, Helena Alcenius.

2016 var året...
som inleddes med boxningsturneringen King of the Ring som med över 300 tävlande från över 10 nationer kan titulera sig en av Europas största. Med samma engagemang i att arrangera och utveckla, så utökade Gina Tricot Grand Prix årets tävlingar med dressyr och de goda vitsorden från svenska ryttareliten fortsatte dugga tätt.

För oss motionärer som vill träffa internationella gäster är Linnémarschen ett utmärkt sätt. Den 40:e jubileumsupplagan slog allt tidigare rekord med 4310 starter av drygt 4.000 individer som vandrade i Linnés fotspår i april.

Duktiga och idogt arbetande Södra Älvsborgs Kennelklubb (SÄKK) fyllde Ryda sportfält med sin årliga hundutställning, med fler raser än någonsin tidigare. Smått fantastiska 4.500 hundar av fler än 350 olika raser förvandlade Borås till ett hundmecka i början av juli. Samma år, fast i augusti, hade vi också glädjen att få arrangera SM Bruks & IPO.

Cykelleden Sjuhäradsrundan som vi invigde 2014 är en del av vårt fina utbud av cykel- och vandringsleder. Kommunerna i vår region vill utveckla lederna vidare och samlade under året både cykel och vandring i samverkansprojektet Cykla och vandra i Sjuhärad för att utveckla besöksnäringen.

Till och med årets Boråsambassadör 2016 hade sportsliga kopplingar – Shahrzad Kiavash som blev hedrad på stadens födelsedag 29 juni deltog för Sverige i Paralympics. Vi håller tummarna för Tokyo 2020 och är stolta över henne.

Klockan tickar för vårt 400-årsjubileum – nedräkningen började på allvar i samband med årets födelsedag och år 2021 skall vi fira för fyrahundrade gången. Vi planerar en jubileumsutställning och ska samla 400 verk i vår offentliga miljö till dess!

I mars öppnade ”Textil Kraft” och återigen kunde man beskåda stadens textilhistoria på allvar i de nya lokalerna i Textile Fashion Center. Den samlade maskinparken på Textilmuseet hade varit otillgänglig sedan flytten från museets tidigare lokaler. Med en början i industrialismen och ett avslut i nutid har maskinparken fått vacker ljussättning och ett modernt och interaktivt utställningssätt.

I april visades hela det textila klustret i Textile Fashion Center upp genom Open Textile Fashion Center. Öppet hus bland verksamheterna, happenings och föreläsningar. Bland det som stack ut mest märktes Neil Harbisson, världens första människa att av en regering bli officiellt erkänd som cyborg.

2016 var sommaren
som Navet Science Center gästades av dinosaurier med besöksrekord som följd. Vi kunde erbjuda ett ännu starkare utbud för barnfamiljer än tidigare, och med eller utan hotellnatt erbjöd vi en kombibiljett till flera av de stora besöksmålen, Borås 48H.

2016 var året
då staden genomförde sin första Pridefestival! I tre dagar skapades mötesplatser och arenor för kunskap, samtal, reflektion och attitydförändring kring HBTQIA-frågor. Omkring 3.000 personer slöt upp och gick i tåget mellan Knalleland via Stora Torget för att avsluta vid innergården vid Textile Fashion Center. Tillsammans stod man upp för de gemensamma värderorden för festivalen: normbrytande, öppenhet, tillgänglighet, inkluderande, fortbildande och glädje.

Foto: Borås Djurpark
I augusti föddes fyra lejonungar i Borås Djurpark. De fick namn efter karaktärer ur J.K. Rowlings fantasyromaner om Harry Potter. I oktober livesände Borås Tidning från lejonhägnet och världen kunde beskåda när de fyra ljuvligt söta lejonen för första gången tittade ut ur lejonhuset.

Arrangemang och tävlingar behöver oftast en förening eller organisation som vill ta på sig allt det arbete arrangemanget innebär. I princip gäller detsamma för att få möten att förläggas i vår stad, en hjälte eller flera, som tar på sig värdskapet. I år har möten för miljoner skett i Borås, bl a genom att Sverige kommunala näringslivstjänstemän varit här, likaså sjuksköterskor i Dermatologi/Venereologi, Svenska Livräddningssällskapet och många fler. Vi vann Sveriges Innovationsriksdag till Borås 2018, Åhaga fick hälsa ett flertal stora inköpsmässor välkomna och vi hade EU-besök. Statistiken visar på en ökning av utländska hotellgästnätter vilket är väldigt positiv för staden med ökade exportvärden.

2016 var året
då ryktet om Borås som kulturstad ökades på ytterligare. Mellan maj och september pågick femte upplagan av Borås Internationella Skultpurbiennal med verk som band samman stadskärnan med bostadsområdet Norrby. På Konstmuseet pågår kampen om vem som är bäst: Ernst Billgren vs Wilhelm von Kröckert, hans alter ego. Har ni missat den finns möjlighet fram till 15 januari, och då rekommenderar vi också ett besök på Textilmuseet med Shapes of Fashion.

Foto: Jörgen Jarnberger
I månadsskiftet september-oktober gästade världens bästa klubblag i innebandy Borås och Boråshallen för att göra upp om de åtråvärda titlarna i Floorball Champions Cup. Efter tre heta speldagar stod två svenska lag som mästare, Pixbo Wallenstam på damsidan och Storvreta IBK på herrsidan. Borås hade återigen stått värdstad för ett stort idrottsevenemang av internationell karaktär.

Genom Borås Växer projektet har vi lagt en gemensam inriktning kring var vi skall bo, mötas och konsumera i framtidens Borås. I den kartbilden har Borås stadskärna förstärkts och inkluderar området Simonsland. Möteshuset som står klart 2018 är en naturlig del i stadsbilden och förstärker den ”Kunskapsstad” som vi också håller på utvecklas till.

Vi avslutade året som vi började; en förening som arrengerar tävlingar på europesisk nivå – denna gång EuroCup, något av boulens motsvarighet till Champions Leauge.

Helena Alcenius
Allt som händer och sker kräver arbete och planeringen, energi och lust. I Borås har vi så många företag, föreningar, politiker, organisationer och enskilda individer som vi vill tacka för ett år fyllt av gott samarbete. Vi tror starkt på att man genom att arbeta tillsammans kommer både längre och skapar bättre resultat.

Nu rustar vi för 2017
– ett spännande år där vi bland annat återigen fått förtroendet att stå värd för SM-veckan. Dessutom genomför vi en tredje upplaga av street art-festivalen No Limit och förhoppningsvis en hel massa andra spännande saker till gagn för Boråsarna och stadens gäster.

Följ oss i sociala medier och på boras.com för att hålla dig uppdaterad om allt kul som händer.

Gott Nytt 2017!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar