fredag 3 mars 2017

Borås Stadsteater, behind the scenes - #blogg100 dag 3


För ett tag sedan fick vi möjlighet att följa med på en guidad visning, bakom kulisserna på Borås Stadsteater. Marie Pihläng som arbetar som Kulturhusvärd tog oss med på en initierad och spännande vandring in i teaterns värld. Och du! Du kan också följa med, mer om det senare i bloggposten.

Vi börjar i stora magasinet där man för tillfället håller på och packar delar av scenografin från föreställningen Snödrottningen. Den ska vidare till Göteborg för en ny uppsättning och vi får chansen att se såväl delar av scenografin som kostymerna på riktigt nära håll.

Därefter kliver vi, bakvägen, rakt in på stora scenen där allt är uppställt och klart för föreställningen "Ingen är perfekt" som för övrigt har premiär i morgon. Det är inte fritt utan att det är en ganska speciell känsla att stå på scenen och blicka ut över den stämningsfulla salongen med strålkastarljuset i ansiktet. Den som kan stå där och ärligt säga att man inte någon gång närt en viss skådespelardröm tror jag ljuger. Här får vi också en försmak av alla de specialistkompetenser som finns på en teater, till den här föreställningen regnar det t ex på scenen. Något som kräver stor uppfinningsrikedom och lösningsfokus för att få till på ett realistiskt sätt utan att vattenskada hela teatern.

Vi får också lov att vandra genom trånga gångar under scengolv, titta på hissanordningar, se den gigantiska verkstaden där man bygger merparten av scenografin, hälsa på kostymörer och perukmakare. En lång stund tillbringas i rekvisitaförråden där vi tittar på de helt galna mängderna kläder, skor och prylar som sparats från tidigare föreställningar. Man kan nog kort sagt hitta nästan allt här. Bilden längst upp i bloggposten är förresten inte ett foto från en föreställning, det är en miniatyrmodell, uppskattningsvis 30-40 cm lång. För att på ett tidigt stadie visualisera tankarna kring scenografin skissas teckningar eller som i det här fallet skalenliga modeller för att snickare och konstruktörer ska ha något att utgå ifrån vid byggnationen.

Guidningen är otroligt spännande och givande. Man får en helt annan inblick i vilken enorm apparat som krävs bakom en teaterföreställning. Jag kan varmt rekommendera ett besök, såväl genom en guidning bakom kulisserna som på en föreställning naturligtvis.

Anders Kihl
Följ med bakom kulisserna på teatern
Den 15 mars och 5 april kl 17.30 har du möjlighet att göra en guidad rundvandring. Guidningen tar cirka en timma och kostar 130 kr, men du efteråt kan du byta biljetter mot en teaterföreställning. Bra va? Skynda dig att boka då det är begränsat antal deltagare på guidningarna. Köp din biljett i biljettkassan på Kulturhuset eller boka via receptionen.kulturhuset@boras.se.

Du hittar allt om Borås Stadsteater (för övrigt Sveriges enda teater som drivs 100%-igt genom en kommunal förvaltning) på webben, på facebook och instagram.

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 3, 3 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar