måndag 13 mars 2017

En blivande Buddha, personlig skulpturfavorit i Borås - #blogg100 dag 13


Bodhi – en av alla fantastiska skulpturer i Borås. En av mina favoriter. Skulpturen är helt opåverkad av Viskans omslutande ström av vatten runtom. Med stängda ögon känns Bodhi helt sluten i sig själv, stadig och obrytt harmonisk – som om inget kan påverka honom.

På vår sida boras.com, under rubriken ”Staden som galleri”, står det följande om Fredrik Wretman och hans skulptur Bodhi:
”Fredrik Wretmans meditativa vatteninstallationer skapar illusioner – ytreflektioner som både förför och ger svindel. Många förknippar kanske Wretman med orangea buddhaskulpturer, som i själva verket är modeller av konstnären själv. En blivande Buddha kallas för Bodhi vilket betyder upplyst på sanskrit. Med denna utgångspunkt och med tanke på att ansiktet är vänt mot soluppgången i öster, kan skulpturen tolkas som en symbol i sökandet efter hopp och livets mening.”
För mig känns Bodhi så lugn och harmonisk, stark och trygg, säker och stadig. Som om han har koll på läget liksom. Kan sin grej, vet vad han vill. Jag ser Bodhi varje morgon och varje kväll på väg till och från jobbet, och jag fascineras bara mer och mer av denna skulptur.

Väder och vind, ljus och mörker, dag och natt – Bodhi klär i alla yttre påfrestningar och ljus. Vid fototillfället hade han till och med fått på sig en liten snömössa, samt en västliknande snöklädsel. Nu ser jag fram emot att snart få se honom i vårljus, men fram till dess ska jag fortsätta njuta av den fantastiska belysningen som lyser upp honom när det är mörkt ute.

Johanna Jagendal
Intresserad av att se mer av Borås upplysta konst? På denna karta hittar du samtliga verk, både upplysta och icke upplysta.

Vi vill ge dig nya intryck!
En hel värld av känslor, intryck, färg och form, allt inom gångavstånd i centrum. Nära till en kopp kaffe, en bit mat eller bara en välbehövlig paus för att smälta intrycken.

Konst i världsklass och den väntar på dig i staden som galleri. Fler guidningar, museer och gallerier hittar du på boras.com/stadensomgalleri


--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 13, 13 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar