tisdag 21 mars 2017

Gallerihoppa, en perfekt lördagssyssla - #blogg100 dag 21


Begreppet gallerhoppning (eller möjligen hopping) var för mig helt nytt. Nu har jag ägnat mig åt det, om än kanske inte i en organiserad form. Konsten i Borås finns alltid nära och lätt tillgänglig, inte minst på gator och torg, men det finns också en stor mängd konstupplevelser på museer och gallerier. Nu är det ju inget självändamål att hinna se så många utställningar som möjligt på kort tid, men varför inte göra en komplett upplevelse av det hela?

Lördagar är ofta en perfekt dag för en gallerihoppning. De flesta gallerier och museer är öppna och ofta ligger också galleriernas vernissager på lördagar. Vernissagen ger så klart en extra dimension till upplevelsen eftersom den oftast sker i närvaro av konstnären vilket ger en fördjupad inblick i verken och konsten. Det kan handla om en guidad visning på museet under ledning av konstnären själv, en konstnärspresentation, en frågestund eller bara helt enkelt att konstnären finns på plats.

Den här gången lyckades jag bara klämma in en vernissage, men inte mindre än tre utställningar och har ni hela dagen på er kan ni säkert klämma in även en fjärde om ni väljer mindre gallerier och/eller museum. Varför inte samla kompisgänget, släkten eller liknande för en heldag. Oftast kan man till och med promenera runt och då kan man ju passa på att klämma in en god lunch på stan eller kanske rent av avsluta med en eftermiddag/kväll på någon restaurang med god mat och dryck.

Just den här lördagen började på Galleri Karlenström där man fram till den 29 mars kan se riktigt sprudlande och färgsprakande verk av Pernilla P. Stappe. En utställning man verkligen blir glad av och med så otroligt många detaljer och ansiktsuttryck att utforska. Vernissagen var redan på fredag men även lördagen var otroligt välbesökt och i princip samtlig originalkonst var såld redan första dagen. Karlenströms har lång erfarenhet som gallerister och ramningsverksamhet och tar med gedigen kunskap allehanda konstuppdrag för konstklubbar och utsmyckning till privata eller offentliga aktörer.

Därefter bar det av till Galleri Villastaden för att titta på spännande fotokonst av Linda Alshag-Tiger. Linda har under flera år haft ett starkt intresse för urban exploration och ger med sina bilder inblick i en värld få människor fysiskt besöker. Genom att enbart använda linsen på sin mobiltelefon skapar Linda fantastiska bilder från spännande och synnerligen udda platser som gamla bilkyrkogårdar, övergivna industrilokaler och liknande. Ska du hinna se "Precious Junk" som utställningen heter får du skynda dig, i dag kl 15.00-18.00 är sista chansen.

Avslutningsvis gästade vi Flaménska för att vara med på vernissagen av Yvonne Swahns utställning på Flaménska galleriet. Jag hade dessutom förmånen att några dagar tidigare få vara med under hängningen av utställningen för att få en inblick i det arbete som ligger bakom. Det gav verkligen en större förståelse kring att en utställning är långt ifrån färdig för att verken är det. Verkligen spännande att följa tankar, förflyttningar, ljussättningar och planeringen med verk över i princip hela golvytan, innan de hamnade på väggarna.

Yvonnes konst kan du se på galleriet fram till den 2 april och utställningen är väl värd ett besök. Det är förresten Flaménska i allmänhet, ett vackert litet galleri mitt i centrala Borås, precis invid Södra torget. Inrymt på innergården på Flamenska Gården känns verkligen de historiska vingslagen. Bara att stå på den ojämna stensättningen inne på gården och titta runt skapar en alldeles särskild atmosfär och känsla.

Stina Hallhagen
Så avslutningsvis, knyt upp kompisarna, jobbpolarna, tjejgänget eller vad du nu vill och bjud in till en gallerihoppningslördag. Aktuella utställningar på museer och gallerier finns du alltid på boras.com/stadensomgalleri.

Vi vill ge dig nya intryck!
En hel värld av känslor, intryck, färg och form, allt inom gångavstånd i centrum. Nära till en kopp kaffe, en bit mat eller bara en välbehövlig paus för att smälta intrycken.

Konst i världsklass och den väntar på dig i staden som galleri. Fler guidningar, museer och gallerier hittar du på boras.com/stadensomgalleri

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 21, 21 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar