onsdag 22 mars 2017

Spännande Ekvation med Faig Ahmed - #blogg100 dag 22


I höstas hade jag förmånen att vara med på en träff/föreläsning med den Azerbajdzjanske konstnären Faig Ahmed. Han visade sina alster som bland annat består av omformade orientaliska mattor i helt fantastiska mönster, ett oväntat format, ofta med symbolik, och visar en speciell historia.

Han var här i Sverige för att skaffa sig inspiration och ”känna på” den nordiska textiltraditionen, för att sedan skapa en separat utställning just för vårt Textilmuseum.

Där satt jag, och kan erkänna att jag blev helt såld vid första bilden och till med berörd till tårar.

Han skapar mönster och extremt kunniga azerbajdzjanska (hur i hela friden stavas det där egentligen?) hantverkare utför själva arbetet efter hans mönster.

NU KOMMER HAN HIT!

Från den 6 maj till 24 september kommer hans utställning ”Ekvation” att visas på Textilmuseet.

Detta är hans första separata utställning i Norden och det kommer att visas nya platsspecifika verk med unika metoder. Att han anses vara en av de tio mest intressanta verksamma textilkonstnärer just nu, gör inte saken sämre.

Efter besöket här i höstas har han utforskat och sammanfört nordisk mönstertradition med det orientaliska. Utan att ha sett den nya utställningen vill jag ändå slå ett slag för den. Detta är absolut en reseanledning till Borås, och något jag ser exceptionellt mycket fram emot. Utställningen är också en del av den internationella textilkonst festivalen Crossover i Borås 12-19 september.

Annika E Andersson
När du kommer hit, så passa även på att kolla in resten av stadens kultur. Läs mer om utställningen på textilmuseet.se.

Vi vill ge dig nya intryck!
En hel värld av känslor, intryck, färg och form, allt inom gångavstånd i centrum. Nära till en kopp kaffe, en bit mat eller bara en välbehövlig paus för att smälta intrycken.

Konst i världsklass och den väntar på dig i staden som galleri. Fler guidningar, museer och gallerier hittar du på boras.com/stadensomgalleri

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 22, 22 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar