tisdag 14 mars 2017

Vackra platser i Borås, Häggårda kraftstation - #blogg100 dag 14


Ibland landar man på så där synnerligen udda, men samtidigt spännande och nästan lite hemliga platser. Ja, vi får helt enkelt hoppas att lag 17/5 1940 inte är i bruk längre. Annars riskerar nämligen undertecknad att föras inför tinget för återberättande och avbildning i fotografisk form av skyddsobjekt.

Jag förutsätter att jag kan sova tryggt eftersom Borås Energi & Miljö själva berättar om ett av fyra vattenkraftverk i Borås, på sin hemsida. Jag fortsätter således att berätta och kan tipsa dig om att göra ett besök, bara för att strosa runt, se den fantastiska gamla turbinhallen och följa den vackra kanalen. Så klart är här vackrast en sommardag/kväll, men det finns charm under de flesta årstider. Om du beger dig hit, var noga med att inte köra in på gårdar eller på vägar där det är fordonstrafik förbjuden eller i övrigt stör de som bor i anslutning. Det går fint att promenera ner till turbinhallen från vägen.

Både turbinhallen, det långa röret som leder från den sprängda kanalen, kanalen i sig och dammarna är spektakulära byggnadsverk värda att uppleva. Dessutom är omgivningarna mycket vackra och en liten picknick-korg kan varmt rekommenderas för intag på lämplig plats.

Här får du en hint om hur du hittar hit.


Kraftstationen i Häggårda började uppföras redan 1906, det gör den till den äldsta av fyra kraftstationer som Borås Energi & Miljö har i bruk i Sjuhärad.

Så här skriver Borås Energi & Miljö på sin hemsida om vattenkraft:
"Principen att omvandla fallande vatten till energi har funnits i flera hundra år. Vi har fyra vattenkraftverk i Sjuhäradstrakten som ger oss el. Principen är egentligen ganska enkel: Man samlar upp vatten och leder det genom en kraftstation. För att driva på turbinen som finns inne i stationen tar man tillvara på vattnets rörelseenergi.
Vi anpassar vattennivån i de sjöar vi använder till våra vattenkraftverk, så att fisk och fåglar trivs. Därför ser vi till att inte sänka eller höja vattnets nivå för mycket. När gäddorna leker och storlommen ruvar vill inte ändra nivån mer än vad fisk och fågel tål för att komma åt."
Anders Kihl
Turbinerna som används på Häggårda idag är i stort sett samma som sattes dit när stationen byggdes- och de fungerar ungefär likadant idag. Vattnet hämtas ur Frisjön. Via en sprängd tilloppskanal på 150 meter och en 110 meter lång tub leds det sedan in till turbinerna.

I Häggårda finns två turbiner, en liten och en större. För att uppfylla minimiflödeskravet på 1,5 m³ per sekund används den lilla francisturbinen som har en min effekt på just detta och är specialbyggd för det ändamålet. Den stora turbinen stöttar och körs vid flöden över 1,5 m³ vatten/sekund.


--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 14, 14 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar