söndag 9 april 2017

Caroli en fin och ståtlig byggnad - #blogg100 dag 40


En av de finaste och ståtligaste byggnaderna i Borås är Caroli Kyrka som ligger uppe på en höjd strax intill Stora torget mitt inne i city.

Foto: David Grimbeck
CAROLI KYRKA
Caroli Kyrka invigdes 1669, 48 år efter det att Borås hade fått sina stadsprivilegier. Redan några år efter det att kyrkan invigdes så brann den. Detta var 1681 då stora delar av Borås förstördes i en stadsbrand. Även 1727, 1822 och 1827 är stan brunnit och det var enbart under den sista branden 1827 som kyrkan klarade sig oskadd. Dock är väggarna och pelarna i kyrkan original då de har klarat alla bränder.

På tal om pelarna i Caroli Kyrka, det finns i kyrkorummet tolv stycken pelare och dessutom en trettonde bakom koret. Dessa symboliserar givetvis Jesus och hans tolv lärjungar. Till saken hör också att alla pelare lutar lite för att symbolisera Jesus lidande när han hängde med ett böjt huvud.

Under kyrkan så finns faktiskt också 80 begravningsplatser, i varje plats finns det utrymme för flera kistor. Dock så finns det numera inga kroppar liggandes i dessa begravningsutrymmen eftersom de flyttades 1938. Anledningen till detta var att lukten av liken blev allt för mycket för besökarna i kyrkan.

Utsikt från kyrktornet. Foto: David Grimbeck
Caroli Kyrka har inte haft sitt namn hela tiden. Faktum är att namnet är tämligen nytt, i alla fall i förhållande till kyrkans ålder. Det var först 1905 som kyrkan fick sitt namn. Innan så hette den Torpa Kyrka, döpt efter Torpa kyrkby som 1621 blev Borås. När kyrkan brann första gången så var dåvarande kungen, Carl XI en av de största donatorerna till återuppbyggnaden, därför döptes kyrkan efter honom.

Anders Ringman
Dessutom så är inte Caroli Kyrka den första kyrkan på denna plats. Redan på 1200-talet anlades en stenkyrka just på den plats där den nuvarande kyrkan nu ligger. Innan dess så fanns det åtminstone en träkyrka på samma plats, det kan till och med funnits en innan den byggdes. Så det troliga är att platsen har varit vigd åt kyrkor i över 1000 år.

Sist av allt, ett tillkännagivande. Trots att jag nu har bott i Borås i över 45 år så har jag aldrig någonsin besökt Caroli Kyrka. Det känns som om det verkligen är på tiden att göra det nu snart.


--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 40, 9 april) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar