fredag 7 april 2017

Glad påsk i parken önskar Borås Musuem - #blogg 100 dag 38


Den stora äggmumsarhögtiden är snart över oss och häxorna gör sig redo för sin resa mot Blåkulla. Några som uppmärksammar detta lite extra är Borås Museum som skruvar upp påskstämningen rejält redan på söndag den 9 april. Läs mer om evenemanget och se programmet på boras.com

Hela dagen kommer vara fylld med diverse aktiviteter, bland annat finns det finnas möjlighet att lära sig hur man kan tillverka sin egen björkriskvast. Känner du dig givmild finns det säkert en och annan häxa som skulle vara glad över att kunna åka till Blåkulla på en stabil kvast, annars funkar den nog minst lika bra att borsta bort vintergruset med.

Visste du förresten att svensken äter ungefär 4 kokta ägg per person under påskhelgen? Mest äter vi under påskafton, då beräknar organisationen Svenska Ägg att det går åt omkring sex miljoner ägg i timmen. På bara en timme skulle vi alltså kunna göra en "äggstraordinärt" stor omelett som täcker närmare 12 fotbollsplaner!

På tal om mat så håller Café Gästis öppet under dagen och vid lunchtid bjuds det även in till möjlighet att klä påskris, samt delta i tillhörande dans. Känner man för en lugnare aktivitet går det att titta in i Ramnakyrkan och lyssna till Lena Gustavssons berättelser om gamla tiders påsktraditioner. Kören Light in West och kantor Susanna Moberg står då för musiken.

Och när vi ändå är inne på det där med traditioner. Vet du till exempel varför vi äter så mycket ägg just under påsk?
Marcus Grönskog

Jo, för under den kristna fastan som varade under 40 dagar, var det förbjudet att äta just ägg. Och när fastan var över och det var fritt fram att frossa hade hönorna hunnit värpa så pass mycket ägg att det fanns i överflöd. Därefter har vi helt enkelt fortsatt att äta så mycket ägg vi orkat under påskhelgen.

Glad Påsk i parken arrangeras av Borås Museum, De sju häradernas kulturhistoriska förening, Borås hembygdsgille och Västarvet. Känner du att du vill ha lite extra koll på vad just Borås Museum sysslar med kan du enkelt följa dom på Facebook.

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 38, 7 april) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar