måndag 3 april 2017

Linnémarschen – sju saker du inte visste? - #blogg100 dag 34


Sommaren 1746 var världens genom tiderna mest berömde svensk, Carl von Linné, på besök i Borås. Han fattade tycke för Borås Stad vilken han beskrev som ”en medelmåttigt stor stad, snygg och renlig”. En beskrivning väl i samklang med dagens måttenhet. I fotspåren (!) av hans resa genomförs i år den 41:a upplagan av Linnèmarschen helgen 22-23 april.

Har du helt eller delvis missat detta evenemang där natur, upplevelser och skogens frid blandas med internationell folkfest på Borås Arenas konstgräs? Kanske har du tänkt att ”Linnémarschen skall jag gå någon gång” där just ”någon gång” förblir en framtidsutfästelse? Här ger jag dig sju saker som du måhända inte visste om Sveriges största vandringsevent.

1. Adventure Walk
är den bästa aktiviteten för en barnfamilj en aprildag. Ta med barnen och kanske en kompisfamilj. Under sju vackra kilometers promenad på Rya Åsar får du prova olika aktiviteter, snickra, träffa filurer och självklart är barnens favorit riggad - linbanan. Både du själv och barnen får fysisk aktivitet där stationer med lagom avstånd får trötta ben att piggna till. Jag har själv lyckats, trots funktionärsuppdrag, att gå Adventure Walk ett år med min ena grabb, då 8 år. Direkt efter målgång fick jag frågan – ”Pappa, kan vi gå gelématchen i morgon också”?

Bättre betyg kan inte ges till den Linnémarsch som i barnamun benämndes en smaskighet som senare tuggades i soffhänget. Båda belåtet nöjdtrötta.

2. Friluftsliv
”det tuffa men kontrollerade sättet”. 57 km 2-dagars är för dig som vill vandra långt, campa fritt vid en sjö och sitta vid lägerelden och utbyta erfarenheter med deltagare från ett flertal olika länder. Kanske få svar på hur det holländska valet påverkar befolkningen? Eller hur norrmän ser på Therese Johaugs dopingavstängning? Eller vågar du rentav fråga vad fransmän anser om världens, just för tillfället, mest kände svensk - Zlatan?

3. Det internationella inslaget
Linnémarschen är sedan 2012 medlem i IML (International Marching League), där vandringar från 28 nationer ingår. Tack vare detta har vi ett berikande inslag av internationella gäster. 2016 gjordes mer än 900 starter av våra utländska gäster från 18 olika nationer. Ett inslag som även berikar staden Borås. Dels i form av ökade turistekonomiska intäkter men även i form av ett färgglatt inslag i stadsbilden. Lördagens banor avslutas nämligen genom Borås City där flertalet militära organisationer utgör ett bjärt inslag. Utländska militärer med enbart fredliga avsikter. Känn på den.

4. Banor för alla
Vi erbjuder banor som är tillgänglighetsanpassade. Dessa mäter antingen 3 eller 8 km och du kan genomföra dessa i rullstol, med permobil eller med barnvagn. Mest populär är 21 km, men även halva distansen 10,5 km har stort deltagande. Lördagens 42 km sträcker sig i en båge från Kypeskogen medsols runt Borås till Pickesjön och därifrån genom Borås City, främst utmed Viskan. Vilken distans blir din sköna utmaning?

5. Olika bansträckningar lördag och söndag
På lördag kväll snitslar vi nämligen om banorna. Lördagens banor startar genom Borås Djurpark och avslutas genom Borås City via olika banstråk genom Kype- och Ymerskogarna. Söndagens banor går dels i Rya Åsars naturreservat med Hestrastugan (där snön brukar ligga kvar) som 21:ans egen Evertsberg-kontroll och dels längs Viskan i riktning Almenäs. Adventure Walk är undantaget där båda dagarna har samma bansträckning. Läge för dig att dubblera?

6. Enkelheten
Det snackas beach 2017, den senaste hälsotrenden följs och det handlas kort som gäller för entré genom dörrar båd’ här och var. Fortsätt med det. Men kanske glöms enkelheten bort. Ut och njut. Ta på dig kläder och gör en start i Linnémarschen. Det är ett förbaskat enkelt och bra steg mot ett friskare år. Gör den årliga fyskollen av din kropp under Linnémarschen i april och ta nästa steg därifrån. Kanske rentav mot beach 2017? Eller 2018.

7. Boråsklassikern
Linnémarschen är en av fem delmoment i Boråsklassikern. Ett perfekt steg för dig som behöver konkreta mål för ditt motionerande. Du genomför rimliga distanser på fyra av de fem delmomenten vandring, cykel, simning, löpning och skidor. Det är ingen extra avgift för att medverka i
Jan Hilding, projektledare Linnémarschen
Boråsklassikern och för hundralappen så får du både medalj, underhållning och mat vid Borås föreningsgala i slutet på året. Du köper alltså ett kort som ger entré genom en dörr…typ. Fast med fler upplevelser utmed vägen och billigare.

Men dessa sju saker kanske du visste?

Välkommen till Linnémarschen den 22-23 april! allt du inte visste, vill eller borde veta på linnemarschen.se.


--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 34, 3 april) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar