fredag 28 april 2017

Minitåg, fika och miljö. Familjedag på Sobacken - #blogg100 dag 59


Det här blir ett dubbelbottnat inlägg, om dåtid, nutid och framtid. Torsdagen den 27 april hade jag förmånen att tillsammans med mina kollegor på Borås TME få en kort rundvandring på Sobacken, där Borås Energi & Miljö just nu håller på och uppför det sprillans nya EMC (Energi- och miljöcenter) som beräknas stå klart och driftsättas hösten 2018. Vi fick också ett föredrag av den eminente kommunikationschefen Jonas Holmberg kring miljö i allmänhet, företagets och Sobackens historia samt den pågående byggnationen och framtiden.

Familjedag 7 maj
Det bästa av allt är kanske att söndagen den 7 maj kan du tillsammans med barn, familj, vänner, släktingar uppleva Sobacken på en spännande familjedag. Mellan kl 10.00-14.00 är det öppet hus med guidade turer med minitåg, möjligheter att provsitta sopbilar och få en massa spännande och viktig miljöinformation. Dessutom utlovar man korv med bröd och fika till alla nyfikna gäster. Jag kan lova dig att det är en både spännande och kul upplevelse (jag firade nämligen min födelsedag på Sobacken 2016).

Under Jonas föredrag fick vi en massa spännande fakta. Borås är en föregångare på många sätt när det gäller miljö och det finns en tanke bakom precis allt. Att minimiera förbrukning och maximera återanvändning, återvinning och få ut så mycket energi och/eller värme ur processerna som i någon form kan återföras i systemen. Ett maximalt kretsloppstänk i alla led m a o. Borås Energi & Miljö hanterar årligen omkring 250.000 ton avfall med en väldigt liten andel som inte kan återvinnas och hamnar på slutlig deponi. Borås var en av de absolut första städerna i världen som introducerade fjärrvärme, så tidigt som 1959 och staden var även pionjärer när det gäller sopsortering. Sorteringen är faktiskt något som vi hållt på med i runt 25 år.

Anders Kihl
Andra spännande siffror är att Borås Energi & Miljö förser staden med rent dricksvatten, ett av de bästa i Sverige faktiskt enligt tidigare års mätningar. Och det handlar om en ganska riklig mängd, omkring 7 miljarder liter per år faktiskt. Sedan ett par år tillbaka tar man gladeligen emot fallfrukt från trädgårdar, dryga 50 ton varje höst. Det som normalt sett skulle förvandlas till farlig metangas blir nu istället under kontrollerade former till miljövänlig biogas som kan användas för fordonsdrift. 50 ton fallfrukt blir i runda slängar 3.000 kubikmeter biogas vilket i sig rullar en modern biogasbil omkring 5.000 mil. Häftigt! Eller hur?

Att skapa medvetenhet och engagemang genom kunskap men utan pekpinnar är en devis som Jonas håller högt. En klok sådan som de lyckats ta väldigt långt om du frågar mig.

Så bege dig nu till Sobacken den 7 maj, fika, njut och informera dig om viktiga miljöfrågor!

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 59, 28 april) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.
Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar