lördag 1 april 2017

Regnvatten från Borås förtäljer en oväntad historia - #blogg100 dag 32

Redan för hundratals år sedan kom folk till Borås för att uppleva det friska och renande regnet, som enligt sägnen gav styrka och kraft.
Kanske var det en myt, kanske inte. Sant är i alla fall att vi nu tappar det friska vattnet på flaska. Det är inte till för att drickas, men kanske får Du en aning om stadens mystiska kraft.
Så här står det på baksidan av våra nya buteljer och flaskor som fyllts med regnvatten som tappats på ett unikt sätt i Borås centrala områden. Kände du förresten till att Borås var känt för sitt vatten redan för nära 400 år sedan? Vatten som föll i form av regn över den nygrundade staden kunde enligt hörsägen bota krämpor och skärpa sinnet.

Regnvattnet tappas på traditionell butelj och i
praktisk PET-flaska under en begränsad tid. 
Fram till och med sent 1700-tal lockade regnet besökare från Sveriges alla hörn, alla ville få en chans att uppleva vattnets helande egenskaper, men någonstans föll det hela i glömska.

Faktum kvarstår dock att regnet i Borås än i dag är något som skapar känslor, framför allt hos stadens egna invånare. Vissa teoretiker vill därför hävda att vattnet fortfarande besitter särskilda egenskaper, men att det kan ha antagit en annan form under årens lopp.  

Med "Regnvatten från Borås" gör vi en resa tillbaka till Borås förflutna. Det handlar om att ta tillvara på ett kulturarv och kunna erbjuda gäster en upplevelse som påminner om den som de långväga resenärerna hade för nära 400 år sedan. 

Värt att notera är att vattnet aldrig kommit i kontakt med marken och är egentligen tillräckligt rent för att drickas, men trots detta rekommenderar vi att vattnet i huvudsak används i andra syften. Själv anser jag att vattnet kommer till sin rätt om det används i samband med handtvätt eller dusch. Vem vet vilka uppenbarelser som väntar! 
--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 32, 1 april) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

1 kommentar: