måndag 17 april 2017

Statham bakom Sommartorsdagarna® - #blogg100 dag 48


Boråsare eller närboende, de allra flesta av oss har nog något minne ifrån Sommartorsdagarna®. En företeelse som varit till glädje för hundratusentals människor genom årens lopp och med sina snart 30 år på nacken något av en institution i sommarstaden Borås.

Alldeles nyligen släpptes de sista artisterna och dansbanden till årets upplaga av Sommartorsdagarna® och nu är det bara att planera in datumen och vänta. Men som tur är kan vi ge dig lite mer läsning i väntan på vad som komma skall.

Lisa Statham
Även om evenemanget pågått sedan 1989 sker Sommartorsdagarna® långt ifrån av sig själva. Det är mycket tanke, lång planering och massor av jobb med själva genomförandet. Långt ifrån en one-man-show men utan en driven människa som ledare, skulle det mesta falla platt. Sedan ett par år tillbaka leder Lisa Statham, cityledare på Borås City arbetet med Sommartorsdagarna®. Det innebär bl a en lång process med bokningsarbete som börjar tidigt och är ett evigt pusslande för att hitta en bred mix av artister, genrés och innehåll till torsdagskvällarna. Vi hade förmånen att få en pratstund med Lisa.

Vilket är ditt första minne av Sommartorsdagarna®?
Det är ju jättelängesedan. Känns som jag i någon form haft Sommartorsdagarna® med mig genom hela livet. Men ärligt talat, det var nog när några kompisars band var med i talangjakten någon gång på tidigt 90-tal, tror jag.

Vilket är ditt starkaste minne under den tid du arbetat med Sommartorsdagarna®?
Oj, det är så många minnen men Linnea Henriksson som var med på min andra Sommartorsdag (som anställd på Borås City) skapade en fantastisk stämning backstage med sin personlighet, sköna inställning till sina musiker och sitt sätt att bjuda på sig själv både ”internt” och med publiken. Jag tror att solen sken den kvällen, om inte annat så har jag en väldigt varm känsla av just den Sommartorsdagen.

Hur är en perfekt kväll på Sommartorsdagarna®?

Varm, solig och sådär bubblande av förväntningar, folkmyller, aktiviteter och musik…

Varför ska man besöka Sommartorsdagarna®?
För att det är en skön stämning oavsett var i stadskärnan du väljer att vara. Om du så står på Stora Torget och lyssnar till artisterna, dansar i parken, äter på en uteservering eller bara sitter utmed Viskanpromenaden och spanar på folk så är det folkligt, festligt och fullsatt och det är det roligt att vara en del av!

Kolla in sommartorsdagarna.se för hela årets program och följ allt som händer i sociala kanaler för att hålla dig uppdaterad före, under och efter varje kväll.
Anders Kihl

Historia
Sedan 1989 har vi haft Sommartorsdagar i Borås. Initiativet kom från början från driftiga köpmän som skapade underhållning och kvällsöppna butiker för att locka turister till stan. Det här var början till att göra Borås city mer levande under sommaren. I samarbete med nattklubben, dåvarande Arkivet, bokades artister som innan sitt huvuduppträdande på nattklubben gjorde ett kortare framträdande på Stora Torget. I samma veva startade Folkets Park talangjakt i Borås. Även idag är talangjakt och artistuppträdande stommen i Sommartorsdagarna®. Nyfiken på att läsa resten och se alla artister som stått på scenen genom tiderna? Kika in på sommartorsdagarna.se/historia.

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 48, 17 april) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar