onsdag 17 maj 2017

Klä dig för sport under SM-veckan - #blogg100 dag 78


Textilmuseet blir en spännande del i SM-veckan Borås 2017 genom utställningen Klädd för Sport - från Bloomers till Mamils. Utställningen är producerad i samverkan med Borås Idrottshistoriska Sällskap, Smart Textiles/Textilhögskolan och SISU/Borås TME.

Utställningen har premiär redan den 1 juni men vad kan väl passa bättre än att uppleva den mitt under brinnande idrottsfest i Borås. Det blir plagg, bilder och film som berättar om funktion- och materialutveckling, mode, kroppsideal men även moral.

Att döma av bilden ovan var kanske inte funktion alla gånger en prioriterad egenskap i forna tiders sportkonfektion. I dag ska allt vara funktionellt, följsamt och fukttransporterande. Självklart spelar även modet och trender en stark roll inom just sportkläder eller funktionsplagg som är ett begrepp vi allt oftare ser i butiker och på nätet. Utställningen ger en bild av utvecklingen av specialiserade sportplagg under i princip hela 1900-talet fram till idag.

Följande kan läsas om utställningen på textilmuseet.se

Sportplagg speglar uppfattningar om status och moral under olika tider. Fotografier från början av 1900-talet visar tennisspelande män i vita, moderiktiga plagg. De fåtal kvinnor som deltar är också moderiktigt och opraktiskt klädda i långkjol och korsett. Att sporta var en elitistisk, manlig aktivitet. När vida ”cykelbyxor”, bloomers, lanserades för kvinnor vid denna tid ansågs de chockerande. Men redan på 30-talet kunde sportande kvinnor klä sig i shorts och korta sockar. Kvinnors klädsel och deltagande i idrott har dock fortsatt debatteras in i vår tid.
Ett annat område som påverkar sportklädernas utseende är det rådande modet. Men sportplaggen påverkar också i sin tur modet. Under 1920-talet kom ett nytt, ungdomligt ideal och det blev modernt att sporta. Även modeplaggen fick då mer rörelsevidd och trikå blev vanligare. Många minns Björn Borgs trendsättande pannband och Ingemar Stenmarks hemstickade mössa på 1970-talet, och under 1980-talet förflyttades bekväma sportplagg som joggingoverallen, cykelbyxan och bodyn från träningspasset till vardagsmodet. 
Sportplagg driver också på utvecklingen av material och design för ökad funktion. Ull och trikå kompletteras på 1930-talet med stretchig lastex och på 1950-talet revolutionerar syntetmaterial som nylon och elastan. Utvecklingen har fortsatt med material som släpper igenom svett, simdräkter som minskar vattenmotståndet och träningsplagg med anti-luktbehandling. I framtiden bär vi kanske sportplagg med inbyggd teknik som puls- och stegmätning.
Anders Kihl
Du ser utställningen från 1 juni t o m 20 augusti och Textile Fashion Center som huserar Textilmuseet ligger strategiskt på gångavstånd mellan stadskärnan och idrottsarenorna runt Borås Arena och Alidebergsbadet/Borås simarena. Således ett fullkomligt lysande stopp för ett utställningsbesök.

Vill du se den först av alla? Ja så ska du bege dig till vernissagen den 1 juni kl 17.00. Utställningen invigs av 2016 års Boråsambassadör, triathleten Shahrzad Kiavash. På vernissagedagen är det också fri entré.

Under SM-veckan bjuds det på utökat öppet och visningar av utställningen, så håll utkik.

Mer information, öppettider m m på textilmuseet.se.

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 78, 17 maj) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar