söndag 14 maj 2017

Urkraft i Sveriges bästa utställning - #blogg100 dag 75


Textil Kraft heter Årets utställning 2016 och den finns på Textilmuseet i Borås. Det är föreningen Forum för utställare som årligen utser den utställning som föräras med den ärofyllda utmärkelsen.

Var kommer då urkraften in? På många sätt skulle jag vilja säga. Väldigt konkret i form av att de textila industrierna i dåtidens Borås i väldigt hög grad var beroende av vattnet i allmänhet, kraften i vattnet i synnerhet. Så gott som uteslutande låg industrierna utmed Viskans dalgång från Borås, ner mot Rydboholm och vidare genom nuvarande Marks kommun. Symboliskt kan man också prata om urkraft, eller rent av kvinnokraft som förutom vattnet var en klart avgörande faktor för textilindustrin. På gott och ont, vill jag tillägga. Den blomstrande textilindustrin innebar en revolution för kvinnor i samhället. Den innebar i många fall ett eget jobb, en egen lön och en möjlighet att försörja sig, med det följde dessvärre väldigt hårda och slitsamma förhållanden och en produktionstakt som åsamkade många kvinnor men för livet i form av förslitningsskador.

Det är också spännande att se just de aspekterna i relation till utställningens undertext. Textilindustri här, där, då & nu speglas i utställningen och man blir jobbigt påmind om att förutsättningarna och förhållandena i mångt och mycket är de samma idag. Enda skillnaden är att produktionen förflyttats i steg över världen. Precis som då arbetar nu kvinnor i stora delar av världen under fruktansvärda förhållanden, under hög stress och till oskäligt låga löner.

När man kliver in på utställningen får man mot gamla arbetarskåp se en projicerad film som sammanfattar utställningen på ett bra sätt. Därefter följer bilder och beskrivningar av industrialiseringens betydelse för den textila branschen i Borås. Man får också en inblick i de traditionella icke industriella tillverkningssätten innan berättelsen går vidare om kraftkällor och tekniker för att omsätta och överföra kraften till textilmaskiner som kunde skapa en avsevärt högre produktionstakt än någonsin tidigare.


Här kan du se hur Borås Stadsvapen växer fram i Jacquardvävstolen. Visste du förresten att hålkorten i den här maskinen fått utgöra grunden för de vackra kortenplåtarna som pryder fasaden på delar av Textile Fashion Center? Skulle man lyckas skruva ner plåtarna och sätta dem i en maskin (modell större får vi förmoda) skulle man således kunna väva stadsvapnet med Ullsaxarna :)

Kärnan i utställningen är fabriken, där man med autentiska, fullt fungerande maskiner får följa hela processen från råbomull kardning alternativt bomullsfiber till färdiga textila produkter i olika former. Det är stort, tungt och enormt bullrigt i fabriken när maskinerna går, men också vackert. Utställningen är smakfullt belyst och maskinerna framträder nästan som skulpturala konstverk i dova toner av blått, rött och lila. Den här delen upplever du helt klart bäst under en guidad visning då personalen på Textilmuseet kör maskinerna, förklara och visar hur de faktiskt fungerar. Det skapar ett helt annat intresse och en djupare förståelse för funktionen, produktionen, förhållandena och de stora riskerna som arbetarna utsattes för i fabrikerna.

För den som är extra nyfiken finns flera interaktiva moment i utställningen där man med hjälp av pekskärmar kan se bilder, höra intervjuer och få mer djuplodande information om varje utställningsdel.

Anders Kihl
Efter fabriken visar man symaskiner genom historien och övergår i en jämförelse kring den textil konsumtion genom historien. Här visar man på vikten av att arbeta framåt med återvinningsbara material och hur produktionen i mångt och mycket förändrats från kvalitativa produkter som lagades till billiga slit och släng-produkter. Men man får också information om forskning och hur branschen aktivt arbetar mot en förändring mot en mer och mer hållbar textilproduktion.

Det finns naturligtvis fler ingående delar, men jag kan ju inte berätta allt. Du bör gå och se utställningen och Textilmuseet i övrigt också för den delen. Det är fullkomligt fantastiskt för alla åldrar. Kolla in aktuella utställningar och tider för guidningar (du kommer vilja gå en) på textilmuseet.se.

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 75, 14 maj) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för sjätte gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar