tisdag 31 oktober 2017

Ryssnässlingan, en vacker naturupplevelse i Viared


För ungefär ett år sedan gick företagarna i Viared, med Åke Björsell i spetsen, ihop och byggde ett utegym. Ett perfekt sätt för alla som jobbar i Viared att kunna träna på lunchen t ex, men givetvis är gymmet öppet för vem som helst och när som helst. När gymmet invigdes fanns en vision om att komplettera det med en motionsslinga och alldeles nyligen blev den verklighet fullt ut.

Vi var naturligtvis nyfikna och ville testa så under helgen begav vi oss till Viared för en premiärtur på Ryssnässlingan. Slingan är en två kilometer lång motionsrunda som slingrar sig genom vacker natur och terräng. Underlaget är flis, i dagsläget något mjukt men när underlaget satt sig lite mer kommer det troligen bli perfekt att springa på. Spåret är fint i ordningställt och skogen i anslutning till spåret är röjd och öppen. Spåret är stundtals en del kuperat men på det stora hela förhållandevis flackt med ordentliga spångar med halkskydd över de delar som går genom sanka områden.

Utmed spåret finns också några sevärdheter för den som promenerar runt och kanske inte är så noga med tidsaspekten. Vid starten (där du också hittar parkering) ligger Ryssnässtugan och bara omkring 100 meter från starten finns Ryssnässläktens nya släktsten placerad (ja det finns naturligtvis en gammal också, precis som namnet antyder). På stenen kan man läsa om Nils i Ryssnäs, som anses vara Ryssnässläktens anfader, född omkring 1620. Till både den nya och den gamla släktstenen finns skyltning, något som kan vara bra att ha i minnet eftersom slingan inte passerar den gamla stenen.

Någonstans halvvägs finns en skylt med texten 23 Sundet, som jag inte riktigt kan utröna vem som placerat. Från skylten följer hur som en snitsling genom skogen ett par hundra meter mot ett vackert sund som om jag läser kartan korrekt är som en udde ut i änden på Västersjön mot Bolingen. Har du tid så promenera gärna den extra biten genom skogen till sundet, utsikten och miljön är väl värd omvägen.

Oavsett om du jobbar i Viared eller bara vill prova ett nytt motionsspår kan jag rekommendera en sväng på Ryssnässlingan. Vill du ha ett komplett träningspass så se till att kombinera utegymmet med slingan. Enligt uppgift är utegymmet belyst ända fram till 10 på kvällen, det är dock inget jag kontrollerat och kan bekräfta.

Anders Kihl
Här hittar du startplatsen för slingan och parkering via google maps. Utegymmet är beläget på andra sidan Ryssnäsgatan, från parkeringen sett.

boras.se kan du få mer information om motionsspår, elljusspår, grillplatser och mycket mycket mer.

-------------------------------------------------
Mer om aktuella händelser, evenemang, besöksmål m m på boras.com. Har du smultronställen i Borås som du vill berätta om i en gästbloggpost? Hör av dig genom en kommentar eller ett mail till anders.kihl@boras.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar