måndag 13 november 2017

Lekfull söndagshobby på Knallebygdens modelljärnväg


Vad gör man en söndag i Borås, när hösten övergår till vinter, kyla biter i och gatorna är extremt hala? Tja det är naturligtvis valfritt och helt beroende på vad man är intresserad av, men Knallebygdens modelljärnväg kan vara ett hett tips. En ganska udda, men ack så spännande sysselsättning och visst finns det något fascinerande i olika typer av modeller, det har fascinerat människor sedan länge.

Under sommarhalvåret lockar BMÅS, Sandlid-Rustansberg gigantiska köer av åksugna barn och familjer. Nu kan du få ditt lystmäte av modeller, oavsett om du vill hjälpa till att bygga eller bara köra tåg i en fantastisk miljö, även vintertid. Under fars dag hade Knallebygdens modelljärnväg öppet för allmänheten för tredje helgen och intresset har bara ökat i takt med att informationen spridit sig.

Här finns massor av otroligt exakta modeller av lok och vagnar, naturtrogna miljöer som efterliknar flera kända områden i Borås. När man fotograferar ur rätt perspektiv kan det nästan vara svårt att skilja modellerna från foton på verkliga tåg i full skala. Har du kört Märklin eller liknande som liten? Du kommer känna igen dig men också märka otroligt stora skillnader. I dag är kontrollerna hypermoderna, ser ut som en liten handhållen dator eller fjärrkontroll. Trådlös eller trådbunden via nätverksjack som finns utmed banan och med olika funktioner för att köra, slå på motorljud, signalhorn m m.

Är du mer intresserad av att bygga, miljöer eller tågset, är det tisdagar som gäller. Då träffas de verkliga entusiasterna för att utveckla sin hobby, miljöerna och bygga och snacka tåg. Vi hade förmånen att träffa Theo Magnusson som har lokalen där modelljärnvägen huserar och som dessutom driver one87.se som tillverkar extremt exakta modeller. Theo gav en otroligt spännande bild av hela processen från en modell på skisstadiet till en färdig produkt som går att köra på modelljärnväg

Knallebygdens modelljärnväg återfinns på Skaraborgsvägen 35c, borta vid ICA City, Knalleland. Entrén är inne på gården och ganska oansenlig så håll utkik efter bokstaven C på hänvisningsskyltarna. Banans totala längd varierar då den byggs om med jämna mellanrum men omkring 100 meter räls och ett antal stationsområden är normalfallet. Arbetet är konstant work in progress och förändringar, ombyggnad och tillbyggnad sker löpande.

Anders Kihl
Du kan uppleva modelljärnvägen på söndagar från kl 10.00-16.00 fram till den 17 december (sedan blir det ett juluppehåll) och på plats finns även möjlighet att köpa enklare fika om man blir sugen. Dessutom kan man lätt underhålla de lite yngre barnen en längre stund med ett flertal BRIO-järnvägar (givetvis monterade som hela miljöer).

Mer information hittar du på knallebygdensmj.se och på facebooksidan. Planera gärna in ett besök - har du minsta intresse av modellbygge, järnvägar eller bara vill leka en stund är det väl värt ett besök och kanske hittar du en ny hobby!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar