torsdag 21 december 2017

Grand Anderson - en världsunik podd? skapad i Borås.


Learning by doing - with love
En liten sammanfattning om vad som kan vara en alldeles världsunik podd skapad i Borås.

När Linn Skoglund från Showakademien frågade mig om jag ville hålla en teaterkurs hösten 2017 svarade jag givetvis ja. Jag kände dock att jag ville prova något nytt. Idén att göra någon form av radioteater kläcktes. Idén mynnade sedan ut i vad som blev en seriepodd. Seriepodd, say what? Tänk en tv-serie fast i poddformat.

Jag hade fem ungdomar som anmälde sig till teaterkursen och så utgick jag från att skriva varsin karaktär åt dem. Snabbt insåg jag att något unikt var på gång och jag frågade min vän och kollega Olof Elffors (som jag driver Rainbow Pictures ihop med) om han gillade konceptet. Det gjorde han och vips så bestämde vi oss för att skapa allt under Rainbow Pictures-flaggan.

Min förkärlek för amerikanska diners gjorde att jag kom på att det var lika bra att skapa en fiktiv stad i Sverige för att kunna ha med vilka miljöer och platser jag än kände för. På så sätt föddes Grand Anderson – Sveriges mest amerikanska stad. När en skriver manus så har en många friheter, Grand Anderson blev till en personlig drömstad: mångfald, färgstarka karaktärer, världens första kvinnliga borgmästare på 1800-talet, myter, mysterier, sägner och gåtor som genomsyrat staden från dåtid till nutid. En underbar stad, men inte perfekt: levande, dynamisk, skitig på kanterna, gemytlig, storslagen, pretentiös, jordnära.

I en tid när vi blir serverade och knappt behöver tänka själva så är Grand Anderson en motpol. Det gäller att lyssna noga, både på ljuden, handlingen och dialogerna. Gärna i hörlurar. Personligen är mina största kulturella upplevelser och minnen de tillfällen jag fått fundera själv, tänka vidare över vad jag såg/hörde… det föder en kreativ tankegång som skapar nyfikenhet och väcker hobbydetektiven inom mig.

Från @grand_anderson på Instagram
Hur har arbetet med podden gått till? För Rainbow Pictures är detta ny mark. Och när det är något nytt så tänker vi: ”vad kul, det här har vi inte gjort innan, nu kör vi!”. Tror det är viktigt att vara orädd och tillåta sig göra fel längs vägen. Att göra fel är bra, finns det något bättre sätt att lära sig på än att fela?
Manus har skrivits och en omfattande beskrivning över Grand Anders historik och fakta har kartlagts. Sedan har vi haft skådisar som vi repeterat med. I omgångar har vi spelat in röster, allt från en person i taget till fem samtidigt. En person har lagt berättarröst. Vi har klippt, redigerat och skapat de flesta av ljudeffekterna på egen hand. Musik har jag och multiförmågan John Kvarnström skrivit och spelat in.

Podden är 100% lokalt producerad. Även om den utspelar sig i Grand Anderson är den en angelägenhet för hela Sverige. Elva personer skådespelar i de tre första episoderna och det kommer att bli betydligt fler ju längre den pågår. Önskan finns att det ska vara lättillgängligt att vara med och skådespela/lägga en röst. Om en tycker det är kul med skådespeleri eller är nyfiken på att prova på så är det bara att höra av sig. Då skräddarsyr vi en roll utefter den personen att vara med i serien. Då vi låter allt vi gör genomsyras av kärlek, inkluderande och ett aktivt arbete för att jobba för allas likavärde vill vi väva in sanna historier som förtjänar att berättas. Grand Anderson kan vara den plattformen att fånga upp viktiga berättelser som får ta sig uttryck i seriepodden. Berättandet som har funnits lika länge människan existerat har en kraft till förändring och att väcka frågor.

Christian Haglund
Vill en dyka djupare och få ut ännu mer av alla mysterier som pågår i Grand Anderson så finns följande:

Grand Anderson blogg. En blogg jag uppdaterar dagligen, skriven utifrån Grand Anderson-karaktären Florencia (16 år), om hennes liv i staden.
Instagram: grand_anderson och joyce_grand_anderson
Instagram-konton som beskriver staden samt Joyce som jobbar på populära dinern ”Chipz”. Hon är en av nyckelkaraktärerna i serien.

I dagsläget finns tre episoder inspelade. Ambitionen är att släppa ett nytt avsnitt varannan vecka. Världspremiär för första episoden blir på juldagen. Podden kommer finnas tillgänglig på de allra flesta plattformar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar