söndag 31 december 2017

Vi tackar för 2017 och välkomnar 2018


2017 var året som startade i Ulrichamn med snö och världscup i skidor – den fyllde även Borås då närmare 200 journalister och 60 000 åskådare fick se eliten på Lassalyckan. Ett lysande exempel på regionalt samarbete och det har sagts förut - en besökare känner inte av kommungränser!

2017 var tjejernas år
Boxningseventet Golden Girl som hölls i Boråshallen i början av året är störst i världen och världseliten samlades också när Gina Tricot Grand Prix gick av staplen. Och vi tog emot svenska landslaget i fotboll och fick se dem slå Ungern på Borås Arena med 5-0 i sin VM-kvalmatch. Det är också i Borås vi är bäst att ta tillvara tjejers innovationer. Projektet DigiMode –Passion för Fashion kammade hem första priset i Innovate Passion under året.

2017 var SM-veckans år
Under en sommarvecka fyllde vi både stad, park och arenor med 50 sporter, via Borås föreningsliv, arrangerade SM där nästan 300 guldmedaljer delades ut. Var tredje boråsare besökte den största SM-veckan någonsin och veckan gav en turistekonomisk effekt på 40 miljoner. I december lämnade Borås in en ansökan om att arrangera SM-veckan vinter 2021 alternativt 2020. Ett positivt svar under våren skulle resultera i att Borås i så fall arrangerar den sydligaste vinterveckan genom tiderna.

2017 var också
ett år, likt många tidigare och förhoppningsvis många fler kommande år, där alla de årliga återkommande arrangemangen genomfördes. Ibland kan de verka som de hamnar i skuggan av tillfälliga stjärnor som just då får stort fokus i både media och annan uppmärksamhet. Men vi har full respekt för hur viktig denna stommen är för vår stad. Vi tänker på Linnémarschen, Borås Basket, Elfsborg, ActionRun, Sommartorsdagarna®, Kretsloppet och många fler evenemang som på årlig basis föräras vår stad med storstilade arrangemang som lockar mängder av publik och deltagare.

2017 var miljödiplomeringarnas år
Vi arbetar aktivt med miljöfrågorna och många av evenemangen i Borås är redan miljödiplomerade och i år lyckades vi även det med vår street art festival, förmodligen världens första med en miljödiplomering.

2017 var året då designlandet Sverige
riktade sina blickar mot Borås. Regeringen har via Näringslivsdepartementet tagit fram ett program ”Sweden Design Moves” där svensk design, mode och arkitektur lyfts fram och som skall bidra till både fler besökare till Sverige (läs Borås) och öka exporten av våra produkter.

Arbetsgruppen för programmet besökte oss i höstas, likaså har internationella bloggare och influencers och från Visit Sweden och Turistrådet Västsverige planeras det fler…

2017 fick utställningen Textilkraft utmärkelsen Årets Utställning
Basutställningen Textilkraft som belyser industrialiseringen så bra med orden ”här och då – där och nu” speglas vår lokala historia och utveckling mot dagens massproduktion och globaliseringens effekter. Tillsammans med den unika maskinpark som visar hela processen från fiber till färdigt tyg.

2017 började bygget ta fart
Efter väntan på beslut från Trafikverket och Götalandsbanans dragning, protestlistor så var 2017 året där Folkets hus nu går in i sitt tredje liv, fortfarande med samma tanke som när det uppfördes 1939; en mötesplats för bildning, underhållning och kompetensutbyte. Denna typ av möten har vi under året haft bland annat med Historiedagarna, Scenkonst, Habits Modebranschens dag, European Textile Network Conference.

Följ bygget här och läs mer på boraskongresshus.se.

2017 firades en 40-åring
då Högskolan i Borås fyllde 40 år och bjöd på öppet hus och utomhuskonsert. Vi säger grattis igen och önskar lycka till med både ansökan till Polisutbildningen och stöttar er ambition att bli universitet och med forskningsresultat med tyg som renar vatten, kläder gjorda av papper och vi säger också stort grattis till Science Park Borås som i slutet av året beviljades 16 miljoner från Europeiska regionala utvecklingsfonden för ”DO-tank” en samverkansplattform för textil, mode, inredning och möbler.


2017 var året vi blev fler
Borås positiva tillväxt fortsätter och i februari passerade vi 110 000 invånare, vilket firades av staden på Nationaldagen. På vår egen födelsedag 29 juni, korades årets Boråsambassadör Hans Rosenfeldt.

2017 förvandlades Borås till ett gigantiskt utomhusgalleri
Då vi för tredje gången genomförde No Limit Street art festival, med ytterligare konstformer som textila installationer, en öppen konstvägg, dans och mycket mer. Totalt över 150 programpunkter och en enorm nationell och internationell mediaspridning. Två av verken är nu listade bland de 20 bästa muralmålningarna i världen under 2017 enligt den välrenommerade sajten Widewalls.

2017 var året som vi ljussatte
ännu fler skulpturer och muralmålningar och har nu guidade visningar ”Ljussatt konst” som fortsätter in på nya året, så har du ännu inte fått lyssna på våra duktiga guider – köper du din biljett här.

Helena Alcenius
Alla vi på Borås TME vill tacka för året, vi ser fram emot ett spännande 2018 där vi kommer att fokusera på att fylla vår stad med möten, planera och driva att vårt 400-års firande blir ett minnesvärt jubileum men också utveckla var och hur vi möter framtidens besökare till Borås och när de är här, så vet vi att de tycker att de får så bra värdskap av boråsarna, ett betyg som kommer fram varje gång i varje marknadsundersökning!

Så ring ut det gamla, ring in det nya. Vi ser fram emot ett spännande år i Borås med mängder av nya arrangemang, möten, utställningar m m. Tillsammans för vi staden framåt!

Välkommen till Borås 2018!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar