onsdag 24 januari 2018

Klimatsmart Boråsidé för textila left overs


En Boråsidé kan revolutionera livscykelprocessen för färdigproducerade textilier och därmed skapa utökad långsiktig hållbarhet. Marie Jonsson är entreprenören, tygälskaren och idésprutan som levererat en lösning som redan rönt stort intresse bland många jättar inom den svenska konfektionsbranschen.

Marie Jonsson. Foto: Njord studio
Vi träffade Marie Jonsson som står bakom företaget Rekotex för en pratstund.
- Jag har en brokig bakgrund och kommer inte från varken Borås eller textilbranschen ursprungligen. Jag har dock alltid haft ett intresse för textil och tyger och i 30-års ålder bestämde jag mig för att utöka mina kunskaper och sökte in till Textilhögskolan. Då trodde jag kanske inte att jag skulle bli kvar i Borås, men så blev det, berättar Marie.

Marie har sedan studierna på Textilhögskolan blivit kvar i både Borås och branschen och har arbetat hos olika producenter och agenter mot stora textilföretag som bl a Hemtex och Lexington. Under några år var hon Textilhögskolans representant i arbetet med Future Design Days där tankarna och intresset kring en mer långsiktigt hållbar bransch väcktes på allvar.

- Ja det stämmer, det var otroligt utvecklande år och arbetet kring Future Design Days skapade samarbeten, processer och utveckling som många i det här huset (läs; Textile Fashion Center) har mycket att tacka för idag. Det har väl legat och snurrat i tankarna ett tag men det var egentligen vid ett besök, tillsammans med en branschkollega, på Skroten i Skene som idén till Rekotex föddes på allvar.

Branschkollegan arbetar med textila accessoarer och tillsammans slog det henne och Marie hur svårt det är för mindre aktörer att hitta kvalitativa textilier i rimliga kvantiteter. Det i kombination med vetskapen om att det fanns i problem i producentleden att bli av med s k left over tyger på ett miljömässigt och ekonomiskt korrekt vis, väckte idén på allvar.

- Exakt, fast då kunde jag inte ana hur enormt problemet i producentleden var eller vilka möjligheter det skulle visa sig finnas i en lösning. För mindre aktörer blir det anpassningar, de textilier man önskar har många gånger helt orimliga kvantitetskrav på uppåt tusentalet löpmeter, vilket naturligtvis är helt omöjligt för vissa. Men det här är även ett problem för större konfektionsföretag, inte sällan tvingas man beställa kanske dubbla kvantiteten mot vad man egentligen har behov för i en kollektion och då är naturligtvis både miljön och branschen gagnade av om det finns nya avsättningsmöjligheter för left overs, fortsätter Marie.

Marie skapade bolaget Rekotex 2016 och har sedan dess formerat idén, tankarna och skapat plattformen för att på agentbasis förmedla kontakterna mellan köpare och säljare av textila left overs. Den digitala plattformen för att hantera det hela hade jag nästan direkt en tanke om hur den skulle fungera, det som har tagit tid har varit att knyta kontakterna och sätta det juridiska på plats. Rekotex köper inte in och säljer textilierna utan förmedlar affären på ett smidigt sätt och då är det lite speciella typer av avtal som ska reglera det hela.

- Jag har fått en fantastisk respons redan, trots att jag egentligen inte har marknadsfört tjänsten
eller lanserat plattformen skarpt. Flera stora konfektionsföretag har visat intresse och några är redan igång. Det är också härligt att känna att det i de allra flesta fall handlar om att företagen vill göra gott, vill stå för en långsiktig hållbarhet i alla led. Det ekonomiska aspekterna är mindre viktiga i det här skedet och det känns bra. För mig handlar det här inte om någon slags outlet eller att köpa och sälja textila material till vrakpriser. Det är högkvalitativa produkter, som förtjänar respekt, en affär där både miljön, köpare och säljare är vinnare, det är inte så ofta man kan säga det, skrattar Marie glatt.

Genom idogt extraarbete, samarbete med Re:Textile, FashionINK (inkubatorverksamhet till stöd för startups inom textil och mode) och s k konsultcheckar från regionen har Marie kunnat utveckla idén och under vecka 9 lanseras plattformen fullskaligt i samband med Tyg och tillbehörsmässan på Marketplace Arena i Textile Fashion Center.

- Då kan man komma och prata med mig, prova, känna och klämma både på den digitala plattformen och fysiska provbitar. Min tanke är att jag trots det digitala ska bygga upp ett ordentligt provarkiv här för den som vill känna in materialen på riktigt och även ha möjlighet att skicka provbitar. Annars sker transaktionen och transporten direkt från säljarens lagerplats till köparen.

Vad är det allra mest spännande och unika med lösningen och affärsidén?
- Oj jag älskar ju allt eftersom jag är så mitt upp i det, men enkelheten, miljöaspekten och att det möjliggör helt nya hållbara produkter. Genom samarbeten som utvecklats här i huset produceras det i redan t ex helt ekologiska plagg från textil till lablar av left overs i Borås. Dessutom har ett ett stort konfektionsföretag visat intresse för att göra en hel kollektion på enbart left over textilier. Det värmer i hjärtat, och ger mindre tillverkare och designers helt nya möjligheter att beställa kvantiteter och kvaliteter med spårbara miljömärkningar/certifieringar än tidigare, avslutar Marie.

Anders Kihl
Besök rekotex.se för att läsa mer och håll utkik efter den digitala plattformen, visserligen är den främst riktad till textilföretag, men möjliggör även för andra branscher som har tillfälliga behov av textilier att handla left overs. Givetvis kan du även följa Rekotex på facebook och instagram

Vi önskar Marie och Rekotex stort lycka till med verksamheten och tackar för besöket och pratstunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar