torsdag 25 januari 2018

Konstverk med spår av skörhet på Borås Konstmuseum


Två konstnärer som båda använt sig av leran för sitt uttryck, men på helt olika sätt. Éva Mags Respect och en minnesutställning med Kerstin Danielssons konstverk ställs nu ut på Borås Konstmuseum. För några dagar sedan hade vi äran att gå på pressvisning som presenterades av museichefen Eva Eriksdotter. Med på plats var konstnären Éva Mag och curatorn Theo Ågren, brorson till Kerstin Danielsson och den som satt ihop minnesutställningen.


Jag kan ärligt säga att denna sortens konst inte är min favorit, men efter att ha besökt denna utställning är jag helt klart mer öppen för den. Bägge konstnärerna ger uttryck för en skörhet i sina konstverk, en skörhet som verkligen griper tag i en. Det märks hur konstnärerna lagt ner hela sin själ i arbetet. Lera är ett primitivt material som har använts i årtusenden, och kanske har det fortsatt vara så fängslande eftersom det trots sin hårda textur känns levande, med märken efter händer och ett idogt arbete fortfarande inetsat i materialet.

Éva Mag exemplifierar detta i en film där hon visar hur hon arbetar. Till ljudet av hård hip-hop formar hon leran genom att lyfta den, slå på den med sina knytnävar och täcka över den med tyger. Utöver filmen ställer hon ut ett antal människoliknande figurer som består av lera och textil. Hon berättar att hon ville se om skulpturerna kunde stå på egna ben med endast lera, men eftersom de inte höll sig uppe själva slog hon in dem i textil. Som mumier. Vissa av dem har gått sönder och leran som lossnar vittrar sönder till damm, ett tecken på hur sköra konstverken är inuti tygbitarna.

Utställningen med Kerstin Danielssons konstverk visar även den spår av skörhet i form av skålar, urnor och sarkofager. Utställningsrummet har delats av för att fokusera på specifika delar av konsten. I ett rum finns stora urnor, i ett annat spelar en film om konstnärens liv. Kerstin Danielsson avled 2015 men hennes uttryck lever kvar i konsten och trots att hon inte längre finns känns det som att hon är där. Det är som om man kan se henne forma skålarna med sina händer, experimentera fram glasyrerna som färgar dem. Det är något speciellt med hennes enkla urnor och sarkofager. Trots att de är livlösa objekt utstrålar de just liv.Jessica Ågren
Ikväll är det vernissage då allmänheten bjuds in för en presentation av de båda utställningarna, sedan visas de till och med 29 mars. Ta dig tiden att uppleva konsten på nära håll. Läs mer om Borås Konstmuseum och dess pågående utställningar här.

Vi vill ge dig nya intryck!
En hel värld av känslor, intryck, färg och form, allt inom gångavstånd i centrum. Nära till en kopp kaffe, en bit mat eller bara en välbehövlig paus för att smälta intrycken.

Konst i världsklass och den väntar på dig i staden som galleri. Fler guidningar, museer och gallerier hittar du på boras.com/stadensomgalleri
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar