fredag 23 februari 2018

Fyra helt olika konstnärer i en symbiotisk utställning - SNITTET


Snittet på Borås Konstmuseum samlar fyra helt olika konstnärer i en symbiotisk utställning, där de olika verken samspelar på nytänkande sätt. Ann Edholm med sina storskaliga målningar, Alina Chaiderov med lekfulla installationer, Katja Larsson med olika objekt och Linda Hofvander med fotografi som utforskar våra perceptioner. Igår var vi på pressvisning för att lyssna på konstnärernas egna ord om utställningen, innan lördagens vernissage.

Vi möts direkt av de stora färggranna tavlorna som pryder entréhallen. De är svåra att inte tycka om,
med sina enkla geometriska figurer och skarpa kontrasterande färger. Konstnären Ann Edholm förklarar att tavlorna ska betraktas länge, från olika vinklar och avstånd. Det är först då den underliggande betydelsen framträder. Även verkens namn ger ledtrådar till vad de föreställer. Hon berättar om en specifik tavla med skarpa linjer i svart och orange, som symboliserar en judisk sorgebön - och örfilar. Som böner och örfilar om vartannat. Hon stryker under att målningarna inte kan skyndas förbi. Här behöver man se penseldragen och studera färgkombinationerna innan betydelsen framträder. Just det är något som återkommer i alla de fyra konstnärernas verk - ingenting är självklart. Eftertänksamhet behövs för att verkligen gå på djupet. Hela utställningen utmanar verkligheten och det vi ser.

Katja Larsson är ett typexempel på en konstnär vars verk inte är självklara. Hennes grävskopor är något av det första vi möts av, tillsammans med Ann Edholms målningar. Först förstår vi inte riktigt varför det ligger grävskopor på golvet. Men när konstnären berättar trillar polletten ner. Det är avgjutningar, och att de befinner sig på golvet är ingen slump eftersom de efterliknar fossil. Hon berättar om hur det ligger grävmaskiner begravna under dyra hus i London eftersom det är lättare att lämna kvar dem där än att få ut dem ur källaren de just grävt. Hon föreställer sig att det är just sådana föremål som framtida arkeologer ska hitta i marken, precis som vi hittar fossil idag.

Längst in hittar vi Linda Hofvanders fotokonst med bilder som utmanar våra perceptioner. Är kloten på bilden verkligen lika stora? Är triangeln en tredimensionell figur eller ett tomt svart hål? Och vad är egentligen en grön rektangel? Är det helt enkelt just en grön rektangel, eller en green screen som kan liknas vid en portal som leder till en annan verklighet? Hennes verk ändrar objektens funktion och får oss att tänka. Vad är ett hålrum, vad fyller hjärnan i och vad är en enkel grön rektangel?

Den fjärde konstnären, Alina Chaiderov, gör installationer av vardagliga objekt. Det mest iögonfallande är ett verk som skapats på plats, ett grå golv med tidningar målade i samma färg, med utspridda tennisbollar därpå. Som en kalender av tidningar där varje dag målats över. Jämte finns ett av hennes nya verk, ett kopparrör som delats på mitten, vilket återkommer i utställningens namn Snittet. Helt undermedvetet har hon därigenom sytt ihop utställningen, med ett reellt snitt.
Processen kring utställningen har varit annorlunda, eftersom ingen av de som bokade in utställningen jobbar på den nu. Därför har alla inblandade blivit som curatorer. Museichefen Eva Eriksdotter och konstnärerna har tillsammans satt ihop utställningen utifrån den beskrivande originaltexten. De är alla stolta över sin gemensamma kreation, och över hur de har blandat verken och lyckats med helheten. Och det ska de verkligen vara, för trots att konstnärerna och verken är så olika höjer de verkligen varandra.
Imorgon är det vernissage för den som vill höra om konsten direkt från de inblandade. Här kan du läsa mer om det direkt från Borås Konstmuseums hemsida. Och om du tänker besöka utställningen, se dig för när du vandrar omkring inne på museet. Du kan trampa på en fossil grävskopa…

Jessica Ågren

Vi vill ge dig nya intryck!
En hel värld av känslor, intryck, färg och form, allt inom gångavstånd i centrum. Nära till en kopp kaffe, en bit mat eller bara en välbehövlig paus för att smälta intrycken.

Konst i världsklass och den väntar på dig i staden som galleri. Fler guidningar, museer och gallerier hittar du på boras.com/stadensomgalleri

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar