tisdag 6 mars 2018

Ensam och euforisk på Äspereds mosse

Mörka skyar över Äspereds mosse
Jo, även jag tillhör de där som tycker att nu börjar det bli väl bra med den här långdragna vintern. Som börjar tröttna på att ploga och skotta. Ända till jag kommer ut i skidspåren. Då önskar jag bara att snön kan ligga kvar så länge som möjligt, så att jag hinner åka så mycket skidor som möjligt. Och på så många ställen som möjligt.
För några år sen försökte jag beta av alla skidspår som fanns uppkörda inom Borås stads gränser. Och jag lyckades hinna med att åka en väldans många spår. Ett spår som då inte var uppkört och som jag alltså inte kunde bocka av var mossrundan i Äspered. Men denna vintern har det kommit tillräckligt mycket snö för detta spår så igår tog jag mig till Äspered för att köra Äspereds mosse runt.

De snöhöljda träden bildar mystiska figurer i kvällningen. 
Att åka skidor ute på en stor öppen mosse är något helt annat än att knata runt på nåt kortare spår ihop med en massa andra människor. Här är det tyst och lugnt, jag ser några andra skidåkare i början av min tur, men sedan är jag helt själv.

Trots de mörka skyarna är det en mycket speciell känsla att svischa fram över mossen. Jag låtsas att jag är längre upp i landet, kanske i Värmland eller Dalarna. På ett litet mini-äventyr! En grå men euforisk måndag ute på Äspereds mosse!

Givetvis har jag också haft soliga dagar på 
mina mossrundor. Här en bild från 
mossrundan i Nordtorp, Sandared.
Flera skidföreningar kör upp fina mossrundor i Borås-området.
· Spåret runt Äspereds mosse kan du hoppa på antingen från Lövaskogsvägen (vägen är smal, parkera så att du inte är i vägen), det finns också en liten parkeringsficka utmed ”stora” Äsperedsvägen. Du kan också parkera vid Lundavallen där de övriga av skidspåren i Äspered utgår ifrån. Denna mossrundan är ca 4 km om du utgår från Lövaskogsvägen.

· Två fina mosspår körs upp av IK Ymer runt Råssereds- och Hjortseredsmossarna. Här kan du hoppa på spåren från Hyberg/Snökulla (även här, ställ bilen så att du INTE utgör någon fara!), eller parkera nere vid Ymergården. De två mosspåren är 10 respektive 15 km långa om du utgår från Ymergården, hoppar du på från Snökulla blir de alltså 5 respektive 10 km långa.

· Utmed SOK 68´s 5-kilometersspår kan du vika av och köra den fina 2-kilometersrundan runt Lofts mosse. Parkering vid SOK-stugan i Nordtorp.

· Utmed Hestra IF´s elljusspår kan du hoppa en mossrunda som är ca 1 km lång. Parkering vid Hestra-stugan.

Anna Karlsson
Kanske är det årets sista skidhelg på hemmaplan vi har framför oss? Passa på o ta en skidtur på en mosse någonstans!

1 kommentar:

  1. Håller helt med dig! Fantastisk tur i går kväll! Helgen blir nog fin. Mvh Hrnrik Undeland, IFK Gbg Ol

    SvaraRadera