onsdag 21 mars 2018

Navet och Textilmuseet - det finns mycket kunskap att hämta!


Dagens studiebesök fick bli på Navet och Textilmuseet. Navet erbjuder människor, stora som små, en fördjupad syn på hur världen fungerar på olika nivåer och hur vi kan få vår jord att må bättre. Textilmuseet passar ungdomar såväl som äldre. Är man nyfiken eller kanske rent ut sagt på jakt efter en nostalgisk upplevelse så är det till Textilmuseet man ska gå.

Min uppfattning om Navet var från början att det var en sorts lekstuga för barn. Men oavsett vad de vuxna säger så tror jag att dem, precis som barnen, knappast kan hålla fingrarna borta ifrån alla apparater och allt spännande som finns att göra på Navets stora och välfyllda ytor. Navet består av två våningar. På första planet fokuserar man på olika former av energi och även vardagliga frågor som t.ex. vad man får och vad man inte får slänga i toaletten samt vad konsekvenserna blir. I mindre rum kan de som är intresserade av problemlösning och spel sätta sig ner och ta det lugnt. Går man en trappa upp möts man av ett stort rum med små modeller av byggkranar, karusellhjul mm. Här kan man även bygga sina egna modeller, klippa, klistra och vika olika figurer och skapelser.

Utöver det jag har nämnt så kan man få en närmare blick på ett av naturens olika element och man får även lära sig hur man ska tänka i olika situationer för att leva mer hållbart. Jag skulle tänka mig att man behöver runt 3 timmar för att gå igenom allt man kan göra. På Navet så kan man nörda ner sig i allt möjligt eller bara komma för att ha lite mysigt tillsamman med sina barn en förmiddag. På Navet finns dock en sträng regel. Inga händer i fickorna!

Textilmuseet har stora smidiga lokaler med konstmotiven och textilierna smart utplacerade för att man ska bli lite mer nyfiken. Jag kan tycka att när man någon gång har varit på ett museum så har konsten varit alldeles för rakt på och salen för tom och utan kreativitet när det gäller själva planeringen av sättet man tar sig fram på så det känns som man redan har sett varje motiv från när man tog första steget in i utställningssalen. Så är inte fallet på Textil Museet. På vissa ställen står tillfälliga väggar utplacerade för att skilja av olika typer av konst och för att man inte ska se konsten direkt. När jag går in igenom en dörr möts jag av en svartvit film som rullar på väggen. Troligen föreställer det textilfabriksarbetare. Jag går till vänster igenom en liten smal korridor och får se på olika motiv men när jag går runt ena hörnet inser jag att rummet är så väldigt mycket större. Det blir som en överraskning full med oväntade motiv och maskiner. Längs gången, på båda sidorna om mig, står gamla sy- och textilmaskiner. Min guide berättar att några av dessa maskiner donerades till Borås för en lång tid sedan. Framför varje maskin kan man läsa om dess historia och när den tillverkades.

Benjamin Salomonsson,
praktikant
Min guide nämner även att man använde sig av mekaniska maskiner i början men sedan använde man också självgående maskiner. De mekaniska maskinerna kan man använda under hur lång tid som helst medan de elektroniska har ett bäst före datum. Något som är värt att tänka över eftersom vi strävar efter en mer hållbar värld. På Textilmuseet tas man även med ut internationellt till landet Bangladesh där man får se en återskapelse av hur en arbetsplats kan se ut för en vanlig människa som syr kläderna vi möjligen har på oss idag. Det går inte blunda för hur olika förutsättningarna är i världen och hur långt vi egentligen har kvar för att nå en socialt hållbar värld.

Navet och Textilmuseet är såklart väldigt olika besöksmål men trots allt så ger de båda en förståelse och väcker tankar för vad vi människor har gjort för att komma dit vi är idag, hur världen ser ut idag och vad vi behöver göra för att ens ha en framtid att dela med nästa generation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar