torsdag 19 april 2018

Karl-Erik vandrar i Linnés fotspår för 42:a gången


Cykelreparatör Karl-Erik Ohlsson deltar för 42:a raka året i Linnémarschen. En otrolig bedrift som dessutom gör honom helt unik. Ingen annan människa har deltagit i samtliga upplagor av Linnémarschen och 2018 vandrar Karl-Erik söndagens 21-kilometersbana.

Eller i alla fall är det planen. När jag får tag på Karl-Erik på telefon meddelar han snabbt att han har varit sjuk och fått order hemma om att trappa ner på tempot. I nästa andetag påvisar han sin envishet och säger snabbt "-Ähhhh, jag ska runt, ska jag dö så får det bli i skogen och orkar jag inte får jag väl gå.". Min naturliga och lite förvånade följdfråga blir ett kort Gå? Hur menar du, brukar du springa? "- Ja för sjutton, det har jag gjort i alla år, men nu får det kanske bli lite omväxlande vandring och jogging". 

Smått mållös frågar jag lite stillsamt om Karl-Eriks ålder och får svaret att han är född 41, något som efter en stunds gemensamt klurande får till att hon borde vara 77 år. Karl-Erik anser sig vara en glad motionär som alltid gillar att springa, cykla och åka skidor. Cyklingen är dock något som i dag mer handlar om att underhålla cyklar i den egna verkstaden. Och Karl-Erik har trappat ner avsevärt på arbetandet i verkstaden. "- Ja nu jobbar jag bara runt 15 timmar *konstpaus*. Per dag!" flinar han i andra ändan av luren. Karl-Erik är en enveten jävel som han själv uttrycker det och jag är rätt övertygad om han kommer gå i mål med ett brett leende söndagen den 29:e. Jordens undergång känns som det enda som skulle ändra på det.

Karl-Erik har bott i Alingsås vilket så klart passade mycket bra för den ursprungliga sträckningen för Linnémarschen som startade i Alingsås och gick i mål vid Hestrastugan. På den tiden erbjöds bussning för deltagarna till starten och från målgången tillbaka till starten för de deltagare som var boendes i Alingås. Karl-Erik hade dock en helt egen lösning. Han sprang hemifrån på morgonen, tog en sväng via starten och sprang sedan till Borås. Bussen var dock aldrig hans grej, istället höll han tempot och sprang hem till Alingsås igen.

2017 fick Karl-Eriks son följa med på Linnémarschen, det kommer dock inte hända i år, eller någonsin igen om man frågar Karl-Erik. "-Den lelle har lite svårt att hålla mitt tempo. Nu jobbar han nätter också så då slipper jag dra på han i spåret." skrattar han.

Anders Kihl
Frun har rekommenderat Karl-Erik att prova milen i år, istället för 21 kilometerssträckan. Det är dock ingen tanke som tilltalar honom. Trots utmaningen och tempot är det egentligen inte huvudmålet. Att träffa alla härliga "folk från runt omkring" och andra länder är det som gör det största intrycket och skapar upplevelsen för Karl-Erik. Vi kan bara hålla med.

Var med på folkfesten och vandra in våren i Borås tillsammans med tusentals andra den 28-29 april. Ser du Karl-Erik på söndagen så säg gärna hej och ta en pratstund. Om du klarar av att hålla hans tempo, vill säga.

Stort tack Karl-Erik för pratstunden och stort lycka till i din 42:a Linnémarsch. Läs mer och anmäl dig på linnemarschen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar