tisdag 3 april 2018

Överraskande slöjdhantverk i Next Level Craft


Next Level Craft är en överraskande, stämningsfull och nyskapande utställning om slöjdhantverkets många möjligheter. Att stiga in på utställningen är som att besöka en annan värld, en där mystiska varelser har kommit till liv. Från små glas- och metallfigurer till stora skapelser i läder, ull och garn, och ett interaktivt LED-konstverk - här finns mycket att inspireras av.

När jag besöker utställningen är det den entusiastiska curatorn Aia Jüdes som visar runt och berättar om de olika verken. Tyvärr är ljussättningen inte färdig men hennes stolthet över den väl ihopsatta utställningen lyser igenom. Hon berättar om utställningens 12 minuter långa ”dygnsrytm”, då man får bevittna gryningen, dagen och natten med olika ljus och ljud. Höjdpunkten är en musikvideo med voguing-dans som ska projiceras på väggarna under ”kvällen”. Aia visar ett smakprov på hur det kommer att se ut genom att sänka ljuset, men än så länge visas filmen bara längst in i rummet. När det är färdigt ska den visas på alla rummets väggar, vilket kommer bli riktigt storslaget. Det om något är en anledning att komma tillbaka den 5 april, då det är invigning hela dagen. Då uppträder bland annat voguing-dansaren Anna ”Ninja” Näsström, som är med i den redan nämnda filmen. Kopplingen mellan dans och slöjd kanske inte känns så självklar, men när Aia förklarar blir det så tydligt det bara kan bli. Händernas rörelser är något av det viktigaste i voguing-dans, och likaså i slöjdandet där just händerna är det främsta verktyget. De är båda två självklara hantverk.

Utställningen har visats på olika platser i Sverige, och i Washington och Paris, och nu är den alltså på Textilmuseet i Borås. Det här är den största versionen av utställningen och det kan också bli den allra sista, ”för hur kan man toppa det här?” som curatorn Aia uttrycker det. Och jag håller med. Trots att vi inte får se den helt färdiga utställningen är alla närvarande hänförda. Konstverken tillsammans med den trolska musiken och den dramatiska filmen är verkligen en fullträff.

Här finns ett hundratal olika verk av 45 konstnärer mellan 20 och 90 år. Generationer möter varandra och ny teknik möter gammal tradition. Det är så långt ifrån skolans slöjdlektioner som man kan komma, men samtidigt är det samma sak i grunden. Här används traditionella tekniker i helt nya tappningar, på helt nya sätt. Mixen av garn, läder, ull, glas, näver och LED-vävning visar på den stora bredden inom slöjdandet, och vad lite kreativitet kan leda till. Alla kan hitta något att fascineras av, vare sig de har ett intresse för slöjd eller inte. Min personliga favorit är LED-skulpturen vars ”hjärta” man kan krama, varpå de omringande textilierna skiftar i färg. Ett interaktivt och taktilt konstverk som gör att man själv blir en del av konsten.

Det är synd att vi inte får uppleva utställningen i sin fulla prakt, men det finns det tid att göra mellan den 5 april och den 21 oktober då den är öppen för allmänheten. Jag kommer helt klart att komma tillbaka då och uppleva helhetsupplevelsen Next Level Craft på riktigt.


Jessica Ågren


Den 5 april är det invigning för utställningen med workshops, dans och visning med curator Aia Jüdes. Det är fri entré hela invigningsdagen. Läs mer om utställningen och invigningsprogrammet på Textilmuseets hemsida.

Under påsklovsveckan, från den 3 till 6 april, smygöppnar utställningen med aktiviteter för lediga barn som vill slöjda sina egna projekt – och självklart också för alla vuxna med barnasinnet kvar. Läs mer om påsklovsaktiviteterna här.


Vi vill ge dig nya intryck!
En hel värld av känslor, intryck, färg och form, allt inom gångavstånd i centrum. Nära till en kopp kaffe, en bit mat eller bara en välbehövlig paus för att smälta intrycken.

Konst i världsklass och den väntar på dig i staden som galleri. Fler guidningar, museer och gallerier hittar du på boras.com/stadensomgalleriInga kommentarer:

Skicka en kommentar