måndag 7 maj 2018

Äventyrlig teambuilding eller hard core överlevnadskunskap? Allt finns i Borås.


Hur länge skulle du klara dig i skogen? Triggas du av äventyret, extrema förhållanden eller bara gästar skogen för motionsrundan eller svamppromenaden? Kunskap kan man aldrig få för mycket av.

Vi träffade Torbjörn Selin, något av Borås egen överlevnadsexpert för att ta reda på mer. Expert är dock ett begrepp som Torbjörn själv är försiktig med, trots gedigna kunskaper, drygt 18 års erfarenhet inom området och flertalet utbildningar bakom sig.

- Expert kan man vara på många saker, i kontrollerade miljöer och kring situationer man styra. Naturens nycker, förutsättningar och extrema väderförhållanden är dock något man aldrig till 100% kan sätta sig över, därför är jag försiktig med just Expert.

Torbjörn har en mångårig bakgrund inom försvarsmakten, lång och bred erfarenhet av naturen och överlevnad. Två dokumenterade utbildningar inom Svenska försvarsmakten och Svenska överlevnadssällskapet ger honom rätten att titulera sig Överlevnadsinstruktör.

- Det kan låta som att jag dagligen jobbar med skadade människor, utan mat, täckta i lavinmassor i bergsmassiv, men överlevnadskurser handlar om så mycket mer och målgruppen är otroligt mycket bredare än äventyrare eller extremidrottare. Mina kurser handlar lika ofta om teambuilding, övningar kring att göra upp eld, laga mat i och på vad naturen har att erbjuda till skräddarsydda kombinationer för kompisgäng, grupper eller företag. Ofta tar jag hjälp av andra instruktörer inom t ex sjukvård.


Torbjörn har sedan drygt 15 år tillbaka utbildat mer än 1.000 individer i överlevnad och han lever sannerligen som han lär. Den mesta fritiden tillbringas i naturen, för att uppleva och lära mer. Barnen har inte heller undkommit, 9 år gammal fick dottern en duvning i ordentlig utevistelse och tillsammans genomförde de en vandring upp på Kebnekaise. Givetvis med ordentliga förberedelser inför den riktiga strapatsen. 12-åriga sonen har också fått goda förberedelser i utevistelse och under förra året fick han tillsammans med Torbjörn vandra upp till Trolltunga och ett eventuellt nästa mål är Galdhøpiggen, också det i Norge.

Anders Kihl
Under 2016 genomförde Torbjörn något som han själv valde att benämna som ut(e)maningen, att sova utomhus, minst en natt i veckan. Det blev kanske inte varje vecka, men desto fler vissa veckor och facit landade på 77 nätter sovandes utomhus under det året.

Är du sugen på en spännande företagsaktivitet, kick off, teambuildingövning eller vill utöka dina kunskaper om att överleva i och vistas i naturen under längre perioder, då är Torbjörn definitivt den du ska kontakta.

Läs mer på allinnature.se eller ta en direktkontakt för att kolla när nästa utbildningstillfälle är eller skräddarsy en kurs som passar just dig och/eller din grupp. Givetvis kan du också följa verksamheten och se fantastiska bilder på facebook och instagram.

(Samtliga bilder, förutom på undertecknad, är publicerade med tillstånd av All In Nature Sweden)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar