lördag 12 maj 2018

På upptäcksfärd i Rångedala!


Dagsutflykten tar sin början vid Algutstorps hembygdsgård i Rångedala. Från korsningen Bygatan och Bytorpsgatan finns skyltar som pekar mot hembygdsgården.

Kan man verkligen gå på upptäcksfärd en hel dag i Rångedala? Ja, absolut, är man det minsta naturintresserad så finns här massvis att titta på och undersöka.

Parkera bakom hembygdsgården, i kanten av den stora åkern. Tvärs över åkern går du sedan in genom den vackra fägatan (där man förr ledde djuren ut mot betet i skogen), följ sedan fägatan tills du kommer till en vägvisare som visar både hur långt det är både till Treriksröset, Smygehuk och också till grannsocknen Grovare (6 km givetvis).

Här väljer vi att följa pilarna som det står Naturstigen/Bäckravinen på. Denna leden är ömsom skyltad med gröna markeringar och ömsom med skyltar som det står just ”Naturstigen” på. Direkt kommer vi in i ett helt annat landskap, här finns stora kaskader av vitsippor och andra örter utmed den lilla porlande Algutstorpsbäcken.

Följer du hela Naturstigen (som är knappt tre kilometer lång) så kommer du nu på våren att se massvis av fina små blommor, både vilda blommor och förvildade trädgårdsväxter, bland annat finns här massvis med både blåsippor, scilla, gullpudra, snödroppar, vårlök och snöklockor. Låt dock alla de ovanliga blommorna växa där de växer, och nöj dig med att fota av dem, och kanske sätta upp som tavlor på väggen!

En bit in på leden kan du vika av och istället följa skyltarna som det står ”Bäckravinen” på. Det ska du absolut göra! Denna stigen följer den lilla bäcken nedför sluttningen och även här finns massvis med fina blommor och örter som man annars inte ser så ofta. När denna stigen passerar den gamla landsvägen (idag en liten grusväg) mellan Rångedala och Varnum så får du se dig noga omkring, tvärs över bäcken sitter nämligen näcken och spelar på sin fiol!

Och tittar du dig ännu mer noggrant omkring så kommer du att hitta något mycket ovanligt, nämligen gulsippor!

Efter att ni tittat till Näcken kan ni följa bäckravinen uppåt igen, tills ni åter kommer på Naturstigen. Ytterligare en bit in på Naturstigen finns en fin glänta där det också finns en grillplats. Och, var uppmärksam längs vägen, jag kan avslöja att det finns fler oväntade filurer och figurer längs återstoden av promenaden!

Om några veckor så kommer också de små inhägnade hagarna att få besök av betande kor, som under sommaren hjälper till att hålla landskapet öppet.

För den som vill gå lite längre, så finns ytterligare tre vandringsleder i området. Man kan starta antingen från hembygdsgården eller från Westerngaraget.

Nu sätter vi oss i bilen för att fara till nästa besöksmål, nämligen fågeltornet vid Finnekumlasjön. Från Rångedala fortsätter vi mot Varnum och precis när vi passerat Viskan vid Ågården svänger vi vänster mot Fristad. Även i nästa korsning håller vi mot Fristad, och kör sedan ca 1,4 km tills vi hittar en liten gul skylt som det står Marsjövägen på. Följ nu den lilla grusvägen ytterligare 1,5 km och parkera på den iordningställda parkeringen. Från parkeringen går man ytterligare en bit längs vägen, och sedan ser man fågeltornet in på vänstra sidan.

Området kallas för Västra Marsjöns strandäng och är ett eldorado för både fåglar och fågelskådare!

I början av 1900-talet berättas det att sjön var mycket välbesökt som badplats på grund av sin fina sandstrand. Med tiden började sjön växa igen och på 70-talet upphörde också djurbetet runt sjön, vilket ökade på igenväxningen ännu mer. Sedan 1996 betas nu åter strandängarna runt sjön och runt Viskan (som rinner rakt igenom sjön). Ungefär 190 olika fågelarter har observerats vid eller i anslutning till sjön!

Fågeltornet är ganska långt ifrån sjön och Viskan så det är nästan ett måste att ha med sig en kikare. Från min plats så fick jag i alla fall se både grågäss, svanar, tranor, knipor och skäggdoppingar. Efter en stund fick jag också se några pyttesmå klart gula prickar som jag först trodde var några ensamma kabbelekor. Men sen såg jag att de rörde på sig, och tittade lite närmare. Gulärlor! Det var första gången jag sett gulärlor och de var oväntat färgglada och vackra!

En liten gul prick i fjärran som visade sig vara en gulärla!

Anna Karlsson
För den som är fiskeintresserad, så finns det flera fina fiskesjöar samt Viskan i området. Längre fram, när vattnet blivit lite varmare, så finns också en fin badplats vid Östra Marsjön (infart från vägen mellan Rångedala och Varnum).

Så, som sagt, det är inga problem alls att göra ett besök i Rångedala till en heldagsutflykt!

1 kommentar:

  1. Ni missade Finnekumla och Finnekumla hagar. Ett blomsterparadis i blåsippstid och i smörbolls/mudsommarblomstertid.

    SvaraRadera