måndag 25 juni 2018

Förvillande likt en utställning om illusioner - magi på Navet i sommar


För tredje året har Navet Science Center sommaröppet med en specifik utställning i den stora lokalen Kuben. Namnet på årets utställning är "Det lurade ögat" med undertexten ...förvillande likt en utställning om illusioner.

Navet har öppet dagligen hela sommaren, kl 11.00-16.00 fram till den 19 augusti och förutom allt spännande som vanligtvis finns att upptäcka på Navet finns nu också "Det lurade ögat" som i sann Navet andra erbjuder något för hela familjen och alltifrån aha-upplevelser, kunskap och illusioner till en hel massa DIY-grejer där du kan prova på att göra tredimensionella teckningar, måla spännande färgsnurror till att bygga din egen projektor till en smartphone som efterliknar hologram.

Vi fick en djupgående guidning i den ny utställningen som lockade till många skratt, diskussioner om hur olika vi upplever olika synvillor och illusioner samt hur vansinnigt svårt det kan vara att skriva sitt eget namn när man bara ser sin hand i en spegel.

Utställningen i sig kan sysselsätta både barn och vuxna en bra stund och garanterat finns det alltifrån gamla bekanta klassiker till sådant du aldrig sett tidigare. Välgjort, snyggt, otroligt roligt och en stark upplevelse för alla sinnen är en kort sammanfattning.

Här finns alltifrån ett storskaligt Ames rum till små illusioner skapade i 3D-skrivare som beroende på betraktningsvinkel får helt olika utseenden. Konstiga speglar där du kan se dig själv flyga, prova att rita din namnteckning genom en spegel eller gå in och se dig själv i oändliga reflektioner. Du kan också prova att bygga din egen ministad och prova olika ljussättningar för att se hur olika en stadssiluett blir beroende på solens infallsvinklar, avstånd till huskroppar m m.

Stina Hallhagen
Navets duktiga personal finns på plats i Kuben för att visa, förklara och ge goda tips. Alla illusioner och synvillor är nämligen inte helt lätta att upptäcka och många gånger reagerar individer olika på det man ser, eller inte ser. För vissa framträder illusionen direkt, för andra tar det längre tid eller också får man en helt annan upplevelse. Ibland kan man behöva lite hjälp på traven, ställ dig lite längre ifrån, blunda med ena ögat, eller titta ur den här vinkeln är uppmaningar vi får för att framkalla den tänkta effekten på några stationer.

Utställningen i sig är väl värd ett besök och med Navets ordinarie utbud har du utan problem en heldagsupplevelse för familjen. Gör ett besök och kombinera gärna besöket med utbudet i sommarens 48-timmarspaket.

Mer info på navet.com och på facebook och instagram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar