fredag 8 juni 2018

Från rivningshus till en av Sveriges vackraste rastplatser


För ett tag sedan besökte jag Boråstorpet, en av Sveriges vackraste rastplatser. Det var som Boråsare naturligtvis inte första gången jag var här, men det var första gången jag så innerligt djupt upplevde rastplatsen, atmosfären och omgivningarna på riktigt.

Ja det blev faktiskt flera besök, ett par dagar i rad och då med min filmkamera i högsta hugg dokumenterade jag huset, blommorna, de porlande vattendragen som mynnar ut till sjön och den ljuvliga naturen. En helt magisk upplevelse på många plan. 

Här finns gott om sittplatser i naturen, grillplats och en lekplats för barn. I hagarna vid sjön går fåren stillsamt och betar för att hålla det vackra landskapet öppet. Det som en gång var ett förfallet rivningsfärdigt hus, räddades och inhyser idag ett mysigt café där man dagligen under sommarmånaderna erbjuder nybakt stenungsbakat matbröd och allehanda fikabröd. Doften från stenungsbakat är ljuvlig och gamla klassiska recept skapar magiskt gott bröd (som även erbjuds färskfryst om du vill ha med dig en bit av upplevelsen hem). Det är Knalleslöjdarna (en ideell förening) som sköter om Boråstorpet, håller i caféverksamheten och ställer ut hantverk till försäljning i det lilla röda torpet som tidigare var boningshus. 

Flera gånger under året erbjuder man också större evenemang, som slöjdsöndagar och liknande då man utökar antalet utställare runt omkring på gräsytorna utomhus. 

Boråstorpet är flerfaldigt prisbelönat som rastplats och utsågs av Motormännen till Västsveriges bästa rastplats 2008 samt 2005 gavs samma organisation utmärkelsen, Sveriges bästa rastplats så när jag skriver en av Sveriges bästa och vackraste rastplatser har jag verkligen fog för mina ord.


Som Boråsare är det kanske lätt att tro att man måste komma från Göteborgshållet för ett besök och att man i så fall behöver ta sig ända ner till Olsfors och vända. 

Nej då, du tar dig mycket enklare än så till Boråstorpet för en stillsam fika eller en stunds vackra naturupplevelser. Kör avfarten Viaredsmotet vid Biltema och sen vänster, därefter andra höger så finns stora skyltar som visar snabbaste asfalterade väg till fikaplatsen vilket endast tar ca 15 minuter från Borås. 

Gör ett besök och jag är övertygad om att ni kommer återvända ofta dit ut. 

Just det, torpet! 

Tord Sand
Det som idag är café, utställning och turistinformation under sommaren var en gång ett fallfärdigt hus som stod inför stundande nedbränning. En i bygden känd privatperson ingrep och stoppade det i sista stund och denne herr Magnusson sägs vara där nästan varje dag och njuter av att det bevarats till stor glädje för turister, Boråsare och förbipasserande. 

Allt gott till er alla och njut av besöket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar