tisdag 12 juni 2018

Här följer du VM-festen i Borås


Igår tittade jag på krönikan från den magiska VM-sommaren 1994. Sommaren då fotboll kom att bli nationens intresse nummer ett och Sverige spelade sig hela vägen till en tredjeplats och en bronspeng.

Hysterin visste inga gränser. Det badades i offentliga springbrunnar, köptes fotbollströjor, flaggor och så pratades det om värmen. Då precis som hittills på sommaren var det vansinnigt varmt. Såväl på plats i USA, där värmen påverkade spelarna, men även här hemma. Som tur var gick många av matcherna mitt i nätterna, svensk tid, då det var något svalare.

Under VM gjorde jag och en vän en trip till London, då hade Sverige redan tagit sig en bit och kanske hade tron på ett mirakel redan börjat. Vi letade svenska landslagströjor bland Londons många dedikerade fotbollsbutiker och även mer allmänna sportbutiker. Slut, no, sorry, Sweden? No sorry, var ord som mötte oss. Ingenstans fanns en svenska landslagströja att uppbringa. Enorm försäljning eller underestimerad lagerhållning? Det låter jag vara osagt, men jag hoppas på det förstnämnda.

Klä dig rätt!
Foto: CC-BY 2.0 Ulrich Leyermann
Hemma i Borås igen och vidare avancemang. Jobba på dagarna, sparka boll och kolla fotboll på nätterna. Det blev inte mycket sömn den sommaren. Jag och mina kompisar linjerade upp en plan på gräsytan nedanför Kulturhuset (att planen lutade och att vi lirade med plastboll från någon lokal bensinmack var inte direkt något som bekom oss, det var ju VM-sommaren nr 1).

Så, nog med nostalgi. Nu är det dags att följa årets VM och nog hoppas vi väl alla på en återupprepning av framgången i USA. Vi samlar här lite sköna tips på hur du följer VM på de där lite extra mysiga sociala sättet i Borås, tillsammans med andra, istället för framför din nyinköpta enorma TV som grävt hål i plånboken.

Sagateatern
Här har du kanske den mest unika chansen att följa fotbolls-VM oavsett väder och inställning till hur man ser matcherna bäst. Man har nyligen öppnat en helt ny stor uteservering där man givetvis visar matcherna på storbildsskärm, men skulle vädret vara sämre eller om du hellre sitter med blixtskarpt fokus på matchen kan man även följa matcherna inne i den stora salongen, med enormt stor bild på bioduken. En gissning är att det kan bli ganska trångt, särskilt under Sveriges matcher så vi rekommenderar att du bokar direkt på 033-12 20 22 eller bokning@sagateatern.se.

Hötorget
Har blivit en metropol sommartid sedan ett flertal krogar flyttade in i angränsande fastigheter. I år gör man en ännu större satsning än tidigare och visar VM på en fet 15 kvadratmeter stor skärm. Det är SMAK och Hell´s Burger som står för satsningen gemensamt och ryktet säger också att det blir konstgräs på hela Hötorget för att förstärka stämningen det där lilla extra.

Klassikern O´Learys
I anrika stationsbyggnaden på Borås Centralstation finns sedan några år O´Learys och här är man verkligen experter på att visa sport av allehanda slag. Det finns inte en sittplats där du inte har bra sikt mot en TV-skärm och menyn erbjuder allt från enklare plockmat och tilltugg till en rejäl middag. Det kan således inte gå fel, särskilt inte under VM.

Stars and Stripes
I Pallashuset sänder man också hela VM, på Stars and Stripes får du mat, dryck och fotboll i två våningsplan. 27 TV-skärmar och massor av fotboll tillsammans med härliga vänner. Tja, det kan väl knappast bli bättre. Nära till stadsparken är det också, ifall du nu skulle råka ha med dig en plastboll och få en stund över i någon tråkig 0-0 match eller halvleksvila.

Orangeriet
Mitt i Stadsparken på Orangeriet Kök & Bar har du också en enastående atmosfär. Här smäller man upp två stora storbildsskärmar inför VM så att alla ska kunna se riktigt bra oavsett plats. Här har du dessutom en unik miljö mitt i parken.

Pitcher´s 
Vid Stora torget, med perfekt utsikt för Sommartorsdagarna ligger Pitcher´s. Stora lokaler, uteservering och massor av skärmar naturligtvis. Givetvis visar man hela VM (med undantag för midsommarafton).

Café Viskan
Café Viskan i centrum sänder man alla matcher. Grymt häng precis vid Sandwalls Plats, Viskan och Stadsparken. God mat, fika, dryck, härliga människor och gott om plats att kicka lite boll på Sandwalls Plats på skoj eller utmana några andra i Stadsparken i en paus.

UPDATE: Tugg
Tugg Burgers i magiska miljö med kvällssol utmed Viskan kommer också att sända VM. Samtliga matcher förutom på midsommarafton ackompanjeras av burgare i toppklass. Sällskap i toppklass tillönskar vi också.

UPDATE 2: Cheers
Den sköna baren Cheers på Allégatan med sport och spel som specialitet kommer sända alla VM-matcher. Här finns också möjligheter att utmana dina kompisar i allehanda spel innan och efter matcherna. Schyst VM-meny för en bra peng i samband med matchdagar. Välkommen!

UPDATE 3: Efes
Den mysiga restaurangen Efes på gågatan kommer att köra VM-matcherna på sin uteservering. Här serveras underbar mat i mysig miljö och du har perfekt utsikt över gågatan om det skulle bli stiltje i någon match.

UPDATE 4:
Kök´et visar också VM. Perfekt häng att sitta på uteserveringen, kolla fotboll och kanske se några studentflak glida förbi under fredagseftermiddagen.

Anders Kihl
Säkert finns det fler som visar VM. Har vi missat något skönt place? Tipsa oss gärna med en kommentar nedan så kompletterar vi löpande.

Nu håller vi all tummar för att värmen kommer tillbaka och att vi får uppleva en fantastisk VM-sommar på alla plan. Varmt välkomna att njuta av den i Borås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar